Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stenarna på torget höll inte för vinterkylan

Merparten av Stortorgets gula stenar klarade inte vinterns hårda och långvariga kyla. När värmen i de nedgrävda slingorna mötte kylan ovanifrån så sprack torgstenarna. Nu måste de flesta bytas ut för en kostnad av fem miljoner kronor.

Det var under en kontrollbesiktning av torget på onsdagen som de spruckna stenarna upptäcktes. På torget finns cirka 25 kontrollstenar på utsatta ställen som är lätta att ta upp. Vid kontrollen visade det sig att nästan alla av stenarna var spruckna. När sedan kommunens besiktningsmän gått igenom stora delar av de 300.000 betongplattorna, så har man nu beslutat om att byta ut merparten av dem, cirka 250.000 stycken

– Ett fruktansvärt bakslag för oss som har jobbat med Stortorgets tillbyggnad, säger miljö- och samhällsnämndens ordförande Göte Murén. Nu känns det som om vi får börja om från början igen. Dessutom kommer bytet av stenarna kosta skattebetalarna omkring fem miljoner kronor extra, pengar som vi inte har avsatt utan de får vi ta från annat håll. Vi får återigen titta om det går att skära mer från äldrevården och barnomsorgen.

Anledningen till att stenarna har spruckit är enligt Dick Olsson, vd för Pilgrimstads cementvarufabrik, som tillverkat de gula betongplattorna, ska vara vinterns extrema kyla som gjorde att inte plattorna höll.

– Det finns värmeslingor under torget och när den värmen mötte kylan ovanifrån klarade inte plattorna den spänningen som blev. Därför har merparten av stenarna spruckit. Det känns förstås inte bra för oss, men ingen hade kunnat förutspå att det skulle bli så kallt som det varit i vinter, säger Dick Olsson.

Än har inte sprickorna på torgstenarna börjat synas, vid första anblicken ser torget likadant ut som när stenarna kom på plats.

– Sprickorna kommer underifrån och äter sig uppåt, säger Göte Murén. Men skulle man försöka ta upp en sten ramlar den sönder direkt. Så kan vi inte ha det, utan till veckan börjar vi jobbet med att byta ut stenläggningen.