Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sten Rentzhog fick fin utmärkelse

/

Förre landsantikvarien och Jamtlichefen Sten Rentzhog har tilldelats Gösta Berg-medaljen av Kungliga Patriotiska sällskapet.

Annons

Sten Rentzhog får medaljen för ” … betydelsefulla insatser inom kulturmiljö- och kulturarvsområdet, där han under lång varit en förgrundsgestalt som museichef, skribent och idédebattör. Han har tagit initiativ till flera stora museisamverkansprojekt och publicerat angelägna böcker, senast 'Friluftsmuseerna – en skandinavisk idé erövrar världen'."
– Det är ingen tillfällighet att Gösta Berg-medaljen går just till Sten Rentzhog. Att hitta någon som verkar närmare Gösta Bergs anda är svårt, säger Patriotiska Sällskapets ordförande Johan Nordenfalk.
Gösta Berg var i många år styresman för Nordiska museet och Skansen. Han var dessutom Kungliga Patriotiska Sällskapets ordförande 1973-1988.  
Minnesmedaljen instiftades på hans 80-årsdag 1983 och delas ut till en person som gjort framstående insatser på de områden som Gösta Berg företrädde: folklivsforskning, kulturminnesvård och nordeuropeisk arkeologi.

Mer läsning

Annons