Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sten Pettersson

Sten Pettersson i Ocke har avlidit. Han skulle i år ha fyllt 79 år.

Sten föddes på den gamla släktgården Oppgården och blev platsen trogen hela livet. Vid sidan av arbete på gården deltog han redan från unga år i timmerkörning med häst, i timmerflottning och stämpling. Under en tid var han maskinist på m/s Drottning Sofia, som då drog timmer på Kallsjön. Vid byggandet av Sällsjö kraftverk deltog han som tunnelbyggare. Han övertog gården, och byggde med hustru Nancy vid sin sida ut den till ett modernt jordbruksföretag. Storstugan har blivit ett stycke historia, mycket tack vare Nancys engagemang. Gården har överlåtits till sonen Olof, som driver verksamheten vidare. Sten, som varit ett stort stöd för Olof, fick därmed se den 15:e generationen föra traditionerna vidare.

Sten sysslade med fotboll och bandy och var som skidåkare en lovande junior och blev bland annat svensk SLU-mästare 1951 i konkurrens med en stor del av den svenska junioreliten. Han har åkt Haldo Hanssons minne samtliga år som loppet gick i den ursprungliga sträckningen från Kougsta till Frösön. Han var orienterare och vann Fjällfemman flera gånger. Han var också verksam i styrelsen för Mörsils IF. Som ung gick han i fiollära, men valde snart munspel. Travsporten låg honom varmt om hjärtat och han fick viss framgång med egentränade Kvinta, som vann flera lopp på Östersundstravet.

Han vistades gärna i skog och mark. Jakt och fiske tilltalade honom. Man såg honom må vid Storboströmmen med flugspöt. Han såg till att vårens första blåsippa fick pryda köksbordet och att myltan från Flakaflon inte förfors.

Sten har levt ett verksamt liv och satt under ett antal perioder med i fullmäktige och nämnder i både Mörsils och Åre kommun. Han satt också med i styrelserna för LRF Jämtland och Länsförsäkringar Jämtland. Ocke bystämma har han i sin egenskap av byaman tillhört. Sten var också medlem i Mörsils Rotaryklubb.

Sten är initiativtagare till och en av grundarna till Ocke Trä AB. Anläggningen är nu nedlagd. Men det är en annan historia.

Hans intresse för byns och släktens historia har hjälpt honom i arbetet med att vårda gamla handlingar. Hans belåtenhet var stor när boken "Från Ocke till Evigheten" kom ut. Boken, som bygger på brev ur gårdsarkivet, hade inte funnits utan Stens medverkan.

Sten var realist. Stark, men också känslosam. Han red ut stormar som orsakats av dramatiska och tragiska händelser som om det som skett var naturligt och hade en mening. Familjen betydde mycket för Sten och främst stod naturligtvis Nancy, barn och barnbarn, men även syskonen har alltid haft en plats. Hans engagemang räckte också till för andra medmänniskor. Kontaktnätet var stort.

Sten fick tillbringa sin sista tid i hemmet, med hjälp av familjen och främst en beundransvärd insats av hustru Nancy. Han sörjs och saknas nu närmast, av Nancy, sonen Olof, dottern Elisabeth med make Stefan samt barnbarnen.

Lillebror Max