Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sten Lindahl

Sten Lindahl, överstelöjtnant vid Norrlands artilleriregemente i Östersund, har vid 89 års ålder stilla insomnat i Uppsala, efterlämnande fem barn med familjer.

Annons

Sten var näst äldst av fyra bröder i en jägmästarfamilj i Östersund. Med sin pappa Ragnar grundlades tidigt en livslång kärlek till fjällen, skogarna och myrarna. Intresset överförde han sedan på oss i höstarnas bärplockning och vinterns skidåkning.

Efter studenten 1938 kom kriget och beredskapen. Svartvita bilder visar kämpande hästar och grabbar, på leriga myrar eller i djup snö. Vid falnande eldar byggdes livslång kamratskap. A 4 i Östersund blev sedan Stens yrkesmässiga hemmahamn.

Med sin Birgitta fick han ett långt och kärleksfyllt äktenskap, fem barn och många barnbarn. För Sten betydde familjen allt. Generositet, vänlighet, kamratskap, sammanhållning och rättvisa var centrala måtton för honom. Hemmet med öppen dörr, var alltid välkomnande.

Sten hade ett starkt intresse för samhällsfrågor, för vikten att kunna värna demokrati och frihet. Politiskt stod han Moderaterna nära, men med en pragmatisk gränsöverskridande distans. Att diskutera med pappa var alltid roligt: eldfängt, men med glimten i ögat.

Åren 1964-65 tog Sten med hela familjen till Mellersta Östern, som FN-observatör. Från Damaskus, Jerusalem och Tiberias mötte vi folk på alla sidor i denna tragiska konflikt. För oss alla kom detta att stärka synen, att människor i grunden är mer lika än olika, att världen inte är så svart/vit som media gärna målar upp.

Efter mammas alltför tidiga bortgång 1992, förde Sten ändå ett aktivt liv med pensionärsvänner. Han återupptog ett vilande bridgeintresse, som ledare och aktiv deltagare. Oss barn överraskade han med nytillägnade kökskunskaper.

Det allra sista året tröt krafterna och livslusten. Helgen före hans bortgång mötte vi en svag pappa, men som alltid, glad och nöjd att få träffa oss alla.

Med glädje minns vi vår far (liksom vår mor).

Staffan, Ragnar, Bo, Margaretha och Agneta

genom Staffan