Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sten i Mordviken har snickrat på ett hedersuppdrag

Vårt läns veterligen ledande döderhultare/trägubbsnidare, Sten Johansson, Mordviken, Bräcke, är just nu i färd med att avsluta ett hedersuppdrag som heter duga.

Annons

I sitt skaparnäste i Mordviken har Sten karvat fram en ny version av Skule Jarl att stå staty framför Haverö kyrka, söder om Ånge, där Jarlen med sitt svärd visar var riksgränsen mellan Norge och Sverige en gång gick.

Den förre Skule Jarlen har efter runt 90 år i umgänge med medelpadskt väder och vind ruttnat och behövde pensioneras.

– Det behövdes bara en liten puff för att skallen skulle ramla av honom, berättar Sten, som inte utan berättigad stolthet visar sitt alster.

Skule Jarl, även känd som Skule Torstensson omnämnes i en gränshandling mellan Sverige och Norge från 1200-talet där det talas om en norsk storman.

Det berättas att en norsk gränskommission under Skule Jarls befäl höll på med gränsdragningar vid Haverö. Då norskarna denna gång för en gångs skull var ute i fredliga ärenden tänkte de besöka gudstjänsten i Haverö kyrka. När norskarna anlände till kyrkan överfölls de av Haverös bönder och under striden som följde dödades Skule Jarl.

”Han dog hastigt vid Haffra häll, ” heter det i skriften.

Haffra häll låg bara något tiotal meter från kyrkan, för övrigt den i skrift äldsta omnämnda kyrkan i Norrland, och omnämnes som riksgränsmärke.

När Haverö nya kyrka byggdes på 1840-talet användes den gamla kyrkan som sakristia. Under golvet där altarbordet stått hittades det balsamerade liket av en man som hade herremanskläder och vita handskar. Att begravas under altaret var en stor ynnest och det finns tecken som tyder på att mannen var just Skule Jarl.

Skules far Toste Jarl var bror med den engelska kungen men hade efter en tvist fördrivits från England och bosatt sig i Norge. När den norska kungen Harald Hårdråde gick till anfall mot England hade han Toste vid sin sida. Både Harald och Toste dog i slaget vid Hastings år 1066.

Haralds son Olov återvände därefter tillsammans med Skule till Norge. Eftersom Skule hjälpte kung Olov med många beslut fick han flera stora gods i Norge. Bland annat den stora gården Rein utanför Trondheim, nuvarande Reins kloster. Där tog han även sin hustru vid namn Gudrun Nevsteinsdotter vars morfar var kung Olov den helige. På grund av sitt gods och vänskapen med den norska kungen var troligtvis orsaken till att han skötte gränsdragningarna vid Haverö som också blev hans död.

Bengt-Göran Jonsson, kyrkvaktmästare i Haverö, berättar att Sten Johanssons gage skall finansieras med insamlade församlingsmedel från Haveröborna.

Jonsson kommer till veckan med en delegation till Mordviken för att hämta ”Jalle”.

Den nye Skule Jarl, som är utkarvad ur limträ från Nyhems snickeri, norr om Bräcke, kommer vid en högtidlighet att inom kort invigas i Haverö.