Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sten Höglund

Sten Höglund, Uppsala, har avlidit i en ålder av 88 år.

Närmast anhöriga är hans maka Gun Höglund och barnen Pär med fru Clara, Kristina och Anders, alla med efternamn Höglund.

Han föddes den 17 juni 1921 i Borgvattnet. Han bedrev studier vid Fjellstedtska skolan i Uppsala och tog studentexamen 1946. Efter studier i teologi vid Uppsala universitet prästvigdes Sten Höglund 1954 i Härnösands domkyrka av biskop Gunnar Hultgren.

Till hans mest betydelsefulla insatser i Svenska kyrkan hör hans position som generalsekreterare för kyrkans 800-årsjubileum i Uppsala 1964, organisationssekreterare för Kyrkornas världsråds fjärde generalförsamling i Uppsala 1968 och som informationschef, ansvarig för uppbyggnaden av Svenska kyrkans information och kommunikation 1970-1986.

Sten Höglund innehade församlingstjänster mellan 1954 och 1956 i Sundsvall, Hammerdal, Långsele, Undersåker och Hotagen. Åren 1956–1959 var han stiftsadjunkt för Västernorrlandsdelen av Härnösands stift med ansvar för ungdomsarbetet. Som stiftsadjunkt i Härnösand var Sten Höglund den som tog initiativet till de då se populära kontaktveckorna kyrka-skola i alla stiftets städer.

1960 kallades han till tjänsten som ärkebiskop Gunnar Hultgrens inrikesadjunkt och samtidigt svenska biskopsmötets sekreterare fram till 1967.

Sten Höglund studerade information och marknadsföring i USA åren 1969–1970.

Åren 1970–1986 genomfördes tre utredningar på kommunikationsområdet med Sten Höglund som huvudsekreterare (Information och kommunikation, - Ny kyrklig rikstidning, - Etermedia). Utredningen Kyrkans information resulterade i att Kyrkans Informationscentral inrättades den 1 juli 1973 med Sten Höglund som informationschef, en tjänst som han innehade i tolv år.

Förutom resor ägnade han sin tid som pensionär åt sitt stora intresse för konst både i studier och aktivt måleri.