Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stella redo att ta emot ensamkommande flyktingbarn

Den 1 september anländer de första ensamkommnade flyktingbarnen till Sveg och boendet Stella.

– Det ska bli roligt, spännande och intressant och få starta upp något nytt, säger Catrine Backman, en utav nio nyanställda.

Totalt handlar det om tio ungdomar som ska komma till Sveg där de fyra första anländer den 1 september och ytterligare sex någon vecka senare.

Personalen är rekryterad och har sakta men säkert börjat göra sig hemmastadda på sin nya arbetsplats som samtidigt ska vara ett personligt hem för ungdomarna.

Stella kommer boendet att heta och namnet betyder stjärna på latin och därför valde man det namnet.

– Man ser stjärnhimmel överallt och alla ska känna sig välkomna hit oavsett varifrån man kommer ifrån, säger Gunilla Anklew, ansvarig för verksamheten.

Personalen känner sig redo för att ta emot ungdomarna. Trots att det känns som ett oskrivet blad. Men man hoppas att den utbildning de varit med om - i bland annat Östersund ska ge bra förutsättningar när allt ska dras i gång på allvar.

Sedan hoppas man att deras olika förutsättningar med olika utbildningar och yrkeserfarenhet ska komma väl till pass.

– Alla har olika erfarenheter som vi kommer att ha nytta av och det är en oerhörd styrka, säger Joanna Villiamsdotter som liksom alla andra kommer att ha en stödjande yrkesroll som gör att ungdomarna ska integreras i det Härjedalska samhället och bli en del av det.

– De måste ju känna sig välkomna när de kommer hit men jag räknar med att Härjedalingarna ställer upp, säger Mattias Molin.

Ett problem i många andra kommuner har varit att få en god man som ställer upp. Där håller Härjedalens kommun på att rekrytera goda män för fullt. Bland annat kommer man att ha ett möte under nästa vecka med förhoppningar om att alla ska ha en god man när de kommer till Sveg.

– Det är en väldigt intressant syssla att få vara god man för ungdomar, säger Eva Britt Boij.