Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stege i centrum för åtal om dödsolycka

I en skarv på stegen for säkringen ur, som skulle hålla 30-åringen kvar i händelse av fall.

Han föll elva meter och slog ihjäl sig mot ett betonggolv på vindkraftsbygget.

– När polisen kom till platsen var personalen på krishantering, konstaterade åklagare Åsa Schoultz när rättegången inleddes i går.

Stegen som 30-åringen använde synades i detalj första rättegångsdagen,

30-åringen säkrade sig med en så kallade runner som löper i ett spår längs med stegen.

Klart är att muttrarna till stegen inte var åtdragna ordentligt med momentnyckel i väggbultarna. Arbetarna ville spara tid i samband med ett tillfälligt jobb som tog mer tid och kraft än beräknat. Det här bidrog till att fallutrustningen inte fungerade.

Enercon AB och en chef i det bolaget står inför rätta.

Misstankarna gäller arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Tingsrätten ska avgöra om arbetsplatsen hade sådana brister i säkerheten att någon ska ställas till ansvar för olyckan.

– Stress, tävlingsmentalitet och dålig säkerhetskultur bidrog till olyckan, enligt åklagare Åse Schoultz.

Den åtalade chefen anklagas för att det ska ha saknats riskbedömning av nya arbetsmoment i den typ av torn Enercon byggde.

Och enligt åklagaren fanns det varken tillräckligt med kunskap eller arbetstid, för att göra ett ordentligt skyddsarbete på arbetsplatsen

Den åtalade chefen förnekar brott och bestrider ansvar i frågan om att ha åsidosatt arbetsmiljölagen. Även bolaget Enercon nekar till brott och bestrider ansvar, via sin advokat Henrik Asklund.

Åklagare Åse Schoultz kräver att Enercon ska betala 2 miljoner kronor i företagsböter och hävdar att chefen varit oaktsam. Denne undersökte inte riskerna på arbetsplatsen fortlöpande, enligt åklagaren.

Under rättegången framkom att chefen hade delegerat arbetsmiljöansvaret nedåt till en mellanchef. Men när mellanchefen slutade hade delegationen "studsat" upp till chefen igen och i det skedet inträffade dödsolyckan.

I samband med intervjuer under en paus sa advokat Anders Elison, som företräder den åtalade chefen, att 30-åringens handlande stred mot de instruktioner som getts från Enercons sida. Säkerhetsinstruktionerna ska ha varit väldigt tydliga och de som jobbade fick utbildning med stegen.

Enligt Anders Elison finns heller inget orsakssamband mellan arbetsmiljöansvaret i Enercons organisation och det faktum att 30-åringen föll elva meter ner och slog ihjäl sig, sedan stegen inte skruvats fast ordentligt i väggen.