Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Steg mot Europa

Annons

I kväll ska Rosenborg ta ytterligare ett litet steg mot en plats i höstens gruppspel i nya Europa League. I den andra kvalomgången möter trönderna Qarabagh från Azerbadjan hemma på Lerkendal. Returen spelas på bortamark om en vecka.

Rosenborg får, som bekant, vandra den absolut längsta vägen för att få spela Europafotboll den här säsongen. En femteplats i fjolårsts Tippeliga räckte inte till direktkvalificering i någon av de två cuper som numera gäller; Champions League och Europa League (ersätter gamla Ueafacupen), Rosenborg kom med på en så kallad fair play-plats.

För att ta sig till gruppspelet måste Rosenborg gå segrade genom fyra kvalificeringsomgångar, inalles åtta matcher!

Första steget togs plättlätt. Amatörlaget Runavik från Färöarna blev som väntat en munsbit (sammanlagt 6–1) trots att trönderna i båda matcherna vilade flera av sina starkaste kort.

Rosenborg är på väg att genomföra sin starkaste säsong på mången god dag. Helt klart är att tränaren Erik Hamrén fört klubben tillbaka på segerspåret och så här långt har säsongen varit enastående. Senast man förlorade var den 22 februari, en träningsmatch mot danska Bröndby. Efter det har man vunnit 20 matcher och spelat fem avgjorda med målskillnaden 66–15!

I Tippeligan är Rosenborg efter 17 spelade matcher fortfarande obesegrade!

I Norge hyllas nu Erik Hamrén för sitt jobb. Erik Hamrén själv hyllar spelarna.

– De har gjort ett fantastiskt jobb, säger Hamrén.

Och för att nå klubbens målsättning med seger i Tippeligan, spel i Europa och cupfinal på Ullevål i Oslo i november måste spelarna göra sitt jobb. Det är ett mycket tufft program. Om klubben lyckas på alla fronter kommer man den här säsongen att spela 51 tävlingsmatcher. Det är fler än de flesta Premier League-klubbar spelar under en säsong!

– Det gäller att kunna hålla formen över lång tid, säger Erik Hamrén. Men det är ju så här vi vill ha det, göra det bra hemma i Norge och komma ut i Europa.

Receptet för att hålla spelarna i form när tävlingsmatcherna kommer så tätt är kortare genmensamma träningspass, mer individuellt anpassad träning och dessutom styrketräning två gånger i veckan.

– Vi har haft tur att klara oss från skador men vi har även jobbat målmedvetet för att förbygga skador, säger Erik Hamrén.

Rosenborg har också, när de flesta andra tvingas spara, kunnat hålla sig med en bred och stark spelartrupp. Hamrén har därför kunnat rotera friskt i sin laguppställning. När Rosenborg i söndags tog sin sjunde raka seger i Tippeligan (mot Strömsgodset) var det bara tre av spelarna som hade startat mot Runavik tre dagar tidigare...

Men överflödet kostar och en eller annan spelare lär försvinna under det här övergångsfönstret. Överst på listan för försäljning står slovaken Marek Sapara vars kontrakt går ut vid årsskiftet.

Därför får Sapara avstå kvällens match mot Qarabagh.

Tre allsvenska lag deltar i kvalspelet till Eurpopa League. Helsingborg, som klev in reda i första kvalomgången, spelar i kväll mot Zestafoni från Georgien (början borta) medan Elfsborg tar emot Haladás från Ungern hemma mot Borås Arena. IFK Göteborg går in i den tredje kvalomgången (lottas i morgon). Om Kalmar FF skulle misslyckas i kvalet till Champions League kommer även smålänningarna att dyka upp i den här turneringen.

Mer läsning

Annons