Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stefan Löfven besöker länet

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven kommer att besöka Socialdemokraternas distriktskongress i Åre nästa vecka.

– Han kommer att avsluta kongressen och blir därmed höjdpunkten på helgen, säger Eva Markusdotter, partidistriktets ombudsman.

Det kommer att bli en spännande distriktskongress som Socialdemokraterna håller under nästa helg. Inte minst handlar det om fastställande av valsedlar för landsting och riksdag där det finns många kandidater som vill hamna på valbar plats på listorna.

Frågan är om ombuden köper valberedningens förslag. En inte alltför vild gissning är att flera av namnen kommer att gå till votering och omröstning. Eftersom det blir en sluten omröstning kan det gå precis hur som helst.

– Vi har många duktiga kandidater och det visar inte minst den förnyelse som skett på våra listor, slår Eva Markusdotter fast. Men vi ska också komma överens om ett länsprogram och ett sjukvårdsprogram.

– Dessutom har vi många viktiga motioner att ta ställning till, bland annat om att inrätta en småföretagargrupp och att trygga verksamheten för kvinnojouren.

Högst på dagordningen står fler jobb och företagande. När det gäller företagande har riksdagsledamoten Marie Nordén tillsammans med regionrådet Robert Uitto träffat flera företagare som har berättat om sina villkor och vad som behövs för att de ska kunna växa.

– Mycket handlar om infrastruktur, vi har dåliga vägar och många önskar något så banalt att de ska kunna ringa. Dessutom behövs det bredband överallt. De har också synpunkter på sjuklönen liksom fortbildning/vidareutbildning av personalen, säger Eva Markusdotter vidare.

Ombuden ska därför diskutera och besluta om ett framtidskontrakt för Jämtland och Härjedalen inför nästa mandatperiod.

Länets Socialdemokrater slår även fast, liksom de redan beslutat på partikongressen, att ingen ung ska gå sysslolös mer än 90 dagar. Därefter ska den unge ha tillgång till jobb, utbildning, praktik eller lärlingsplats. Ungdomsarbetslösheten ska med andra ord stå i fokus.

"En hel generations liv står på spel. Socialdemokraterna i Jämtlands län är garanten för de unga och för deras framtid", skriver de i förslaget till kontakt.

Socialdemokraterna vill också att den andra sjuklöneveckan för företag ska tas bort.

För att skapa jobb vill de att staten och kommunerna satsar på att modernisera bostäder och lokaler genom att tidigarelägga renoveringsobjekt.

I programmet finns även förslag om skolan, äldrevård, kultur, turism, hälso- och sjukvård, sport och idrott samt ett kapitel kring invandringen i Jämtlands län.

"Vi behöver invandring i dag och för framtiden. Utan att välkomna invandring kommer vårt län inte att överleva. Vi är helt enkelt för få", skriver Socialdemokraterna.