Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stefan – Clooneys stand in

Man skulle kanske inte kalla det för en vanlig dag på jobbet. Filmkonsulenten Stefan Ek fick agera bodydouble för George Clooney.

– Det krävs ingen större skolning, men man måste kunna stå stilla och frysa under lång tid, säger han.

Det hängde på längden. Stefan Ek, som till vardags jobbar som filmkonsulent för barn och ungdomar på Filmpool Jämtland, är 182 centimeter lång. Det innebär att han är två centimeter längre än George Clooney, men det hindrande honom inte från att få länets kanske mest åtråvärda jobb i vintras – nämligen det som stand in och bodydouble för den kände Hollywoodskådespelaren.

– Jag kände mig som en hund på utställning när de diskuterade min kropp, säger han med glimten i ögat.

Filmpool Jämtland gick in med Stefans lön som ett stöd för den stora produktionen. Redan första dagen blev han hämtad med limo och förd till inspelningsbasen i Singsjöns djupa skog.

– Det var som en hemlig militärbas, ett eget lite samhälle. Jag åt lunch i samma hus som George, säger han.

Vid ett tillfälle agerade han bodydouble åt världens sexigaste. När huvudkaraktären Jack står och blickar ut över vattnet på färjan från Isön ska ni veta att Stefan Ek har gjort det samma.

– Fast jag har inte så mycket skäggväxt så de limmade dit jakhår. Det var ju lite spännande.

För att fotografen och regissören skulle kunna ställa in skärpan och hitta rätt objektiv för de olika scenerna fick Stefan också rycka in som stand in. Vid ett tillfälle skulle han till exempel hålla upp handen, och låsas ha en pistol i näven, mot den klippa i Singsjön som syns i filmen. George Clooney själv ville värma sig i trailern. Temperaturen kröp då och då ner mot minus 22 under inspelningsdagarna. Men det gjorde inte så mycket för Stefan, han är en frystålig dalmas.

– Det var roligt och lärorikt att vara mitt i och höra hur fotografen och regissören resonerar med varandra. Man förstår vilket väloljat maskineri det handlar om, säger Stefan, som i slutänden dessvärre blev snuvad på sina futtiga minuter i rampljuset.

– Jag är bortklippt, finns inte ens med i eftertexterna. Men det var häftigt, skrattar han.