Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Statsrådens arbetslinje

Obama har sin allmänna sjukförsäkring, sin Obamacare. Reinfeldt har Arbetslinjen. Alliansregeringens eget slagnummer. Den som gjorde att de vann valet 2006, anser många. Det är därför som Reinfeldts tal om ”ordning och reda i ersättningssystemen” skorrar så falskt efter DN:s avslöjande om att ministrarna aldrig sjukskriver sig. Minst 17 ministrar har ställt in engagemang på grund av sjukdom utan att sjukanmäla sig, visar granskningen.

Alla andra får ta en karensdag, men statsråden slipper den genom att helt enkelt inte sjukskriva sig när de är borta från jobbet. Det är mycket provocerande.

Bildts regering införde en lagändring 1992 som också gav statsråden en karensdag. Där står att ministrarna ska sjukanmäla sig om de inte kan fullgöra sina uppdrag. Gäller inte den lagen?

Statsministern vill inte svara på frågan om han tycker att det är lämpligt att ett statsråd ska sjukanmäla sig precis som alla andra. Han hänvisar bara till att han ”följer riktlinjerna”. Det är möjligt att regeringskansliets rättschef har gett fel besked till statsråden. Men det spelar ingen roll. Även om Reinfeldt och hans ministrar har handlat i god tro borde de ha reagerat på att de själva verkar vara undantagna från den arbetslinje som de har infört och är så stolta över.

Hyckleri var ordet.