Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Statsministern svarar Moa

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterar det uppmärksammade brev som Moa Hansback, 15, skrev till honom om domen i Lillhärdalsolyckan.

– Han svarar inte på min fråga, säger Moa Hansback.

Det öppna brevet om domen, där en 22-årig man fick samhällstjänst i 60 timmar för att ha kört ihjäl 11-åriga Emma Karlsson förra sommaren i Lillhärdal, publicerades i går av tidningen Expressen. Det fick snabbt en mycket stor spridning. Vid trettontiden på fredagen hade artikeln delats över 4000 gånger på facebook. Emma var kusin med Moa Hansback och de växte mer eller mindre upp tillsammans.

På fredagen publicerade samma tidning en intervju med statsministern där han lovar att svara på brevet.

– Det är väldigt lätt att känna med Moas beskrivning av hur hemskt det måste vara att förlora en nära kompis som hon har gjort. Samtidigt så framgår inte exakt av artikeln vad det är egentligen som har prövats och vilken dom som har fallit, sa statsminister Fredrik Reinfeldt.

På frågan om lagstiftningen behöver ses om svarade han:

– Inte kopplat till det här enskilda fallet men det har vi i andra sammanhang sagt. Vi har bett att titta på straffskärpningar när det gäller bland annat våldsbrott, Moderaterna har sagt att vi är beredda att titta på att utrangera de här så kallade rabatterna som finns kopplade till påföljder för de som är mellan 18 och 21 år gamla.

Moa Hansback är inte nöjd med svaret.

– Han svarar inte på min fråga om varför det blir ett högre straff när man skjuter en varg än när man kör ihjäl en flicka, säger hon.

Ska du skriva fler brev?

– Jag väntar på ett svar nu och sen får vi se, säger Moa Hansback.

För Ulrika Hansback, Emma Karlssons mamma i Lillhärdal och Moa Hansbacks faster blev uppmärksamheten kring brevet en mindre chock.

– Hon frågade mig om det var ok att hon skickade brevet till någon tidning men att det skulle bli så uppmärksammat hade jag inte väntat mig.

Vad hoppas du kommer ut av det här?

– Att samhället i den bästa av världar blir bättre på att ta tag i sådana här personer när de börjar spåra ur. Han (22-åringen) har ju inte bara förstört våra liv utan även sitt eget. Det hade kunnat vara annorlunda om någon gripit in i tid, säger Ulrika Hansback.

Läs och hör statsministerns svar på följande länk:

http://www.expressen.se/nyheter/reinfeldt-svarar-nu-pa-moa-hansbacks-brev/