Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Statsministern försvarar målet

Valet är förmodligen avgjort, säger statsvetarna, bara något uppseendeväckande och fullständigt oväntat skulle kunna vända opinionsläget.

Annons

Vad nu det skulle vara, en höggradigt berusad Fredrik Reinfeldt vid fredagens avslutande partiledardebatt? Nej, vi kan nog räkna med att regeringen kommer agera disciplinerat under återstoden av valrörelsen, bevaka ledningen, inte försöka sig på några våghalsiga dribblingar.

När Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt möttes i SVT:s statsministerduell på söndagskvällen stod på ena sidan en anfallare, piskad att göra mål, och på den andra sidan en försvarare som spelade försiktigt. Den här fotbollsliknelsen håller inte hela vägen, för Mona Sahlin lyckades faktiskt göra både ett och två mål. Stundtals var det spel på en planhalva.

Som S-ledaren påpekade börjar det bli tröttsamt och smått parodiskt att höra Fredrik Reinfeldt koppla snart sagt varje samhällsutmaning till skattepolitiken. Sänk skatten, säger statsministern, sänk den lite till och som sista åtgärd – kämpa ner skattetrycket!

När de två partiledarna fick frågan hur många nya jobb som borgerlighetens skattesänkningar gett svarade Fredrik Reinfeldt ungefär 75 000. Det handlar om det förljugna jobbskatteavdraget som påstås stimulera människor att gå från bidragsberoende till arbete. Och om vi antar att Reinfeldts siffra faktiskt stämmer (vilket vi inte vet) betyder det att varje nytt jobb kostat samhället 933 333 kronor. Nästa en miljon per jobb – det skulle kunna vara världens dyraste och mest ineffektiva jobbpolitik! Men det handlar inte bara om jobben utan i förlängningen om lönerna, anställningstryggheten, ja, hela maktbalansen på arbetsmarknaden. När man sammanfogar de enskilda delarna i regeringens politik – skattesänkningarna, slagen mot a-kassan och sjukförsäkringen, rut-avdraget, nedmonteringen av vuxenutbildningen – framträder konturerna av borgerlighetens framtidsvision: ett låglönesamhälle, präglat av den nyliberala tesen hungriga vargar jagar bäst.

Om detta talade Mona Sahlin i söndagens statsministerduell, hon varnade för allt det som Fredrik Reinfeldt aldrig själv skulle erkänna. Det var en bra debatt för S-ledaren. Nästa dag på kvällstidningens framsida "STORSLAM" för Reinfeldt.