Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Statistik avslöjar snedfördelning

Länets jägare förväntas skjuta omkring 13 000 älgar den kommande jaktsäsongen.
Avskjutningen är snedfördelad över länet och inget område har hittills hörsammat Jägareförbundets vädjan om att skjuta fler kor.

Förra året sköts 13 170 älgar i Jämtlands län och inget tyder på att den siffran kommer att ändras nämnvärt den här säsongen.

Men älgstammen är snedfördelad över länet med högt tryck i de centrala och östra delarna där det förra året sköts 4,8 älgar per tusen hektar mark, samtidigt som de norra och södra delarna är desto magrare med 1,2 skjutna älgar per tusen hektar i Härjedalen och 2,1 i norra Jämtland.

Den så kallade älgobservationsrapporten som varje jaktlag är ålagd att sammanställa under den första jaktveckan varje år visar på en snedfördelning i älgstammen.

Av samtliga observerade djur 2013 utgjorde älgtjurarna 37 procent – drygt en tredjedel av de vuxna djuren.

Avskjutningen såg dock helt annorlunda ut.

Samma år sköts fler tjurar än kor i nästan samtliga områden. Endast i norra Jämtland lyckades man skjuta 51 procent hondjur.

Jägareförbundet har i flera år uppmanat till en högre avskjutning av kor än av tjurar, något som hittills inte hörsammats.

I en artikel i LT våren 2013 visade en statistiksammanställning för säsongen 2012/2013 på exakt samma tendens.

– När det gäller den saken är man jäkligt trög i Jämtlands län. Det går åt rätt håll men det går långsamt, sade jaktvårdskonsulenten Göte Grubb till LT för ett år sedan.