Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stationshuset får färger från sekelskiftet

Nu målas Östersunds centralstation om i historiska färger. När ommålningen är klar ska stationshuset se ut ungefär som det gjorde 1910-1920.

Arbetet med att måla om stationshuset har precis börjat och sker i två omgångar. Projektet ska vara färdigt sommaren 2011. Företaget Jernhusen, som äger stationen, står för notan som beräknas uppgå till 2,7 miljoner.

– När det gäller färgsättningen samarbetar vi med kommunen och länsstyrelsen eftersom stationshuset är ett kulturminne, säger Cecilia Göttinger-Byström på Jernhusen.

Den nya färgsättningen ansluter till sekelskiftesmåleri. Färgen på husfasaden blir ganska lik dagens beiga ton, men något mörkare. Listverken får en ljusare färg, och bågar och dörrar blir gröna.

– Vi har skrapat på fasaden för att se vilka kulörer stationen har haft. Det fanns sju-åtta färglager, säger David Pettersson på Byggkultur Mittkonsult som projekterat jobbet.

Det första stationshuset hade en mörkbrun färg, men David Pettersson menar att den hade blivit för tung. Sedan det första stationshuset uppfördes 1879 har det tillkommit hus till stationsbyggnaden.

– Vi valde den första gemensamma färg vi hittade för vinkelbyggnaden och stationsbyggnaden. Den kändes lite gladare än den bruna färgen, säger David Pettersson.