Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Statens miljonaffärer med Åslinggrundat företag

Riksdagsmannen Per Åsling (C) anklagas i Dagens industri för att ha slussat skattepengar till bolag som han själv varit engagerad i.

– Jag tycker inte att det finns några intressekonflikter, säger han själv till tidningen.

Annons

Det är tidningen DI, Dagens industri, som granskat Per Åslings (C) involvering med det statliga riskkapitalbolaget Inlandsinnovation som har en miljardkassa att investera i norrländska bolag.

Inlandsinnovation har enligt DI investerat i företag – framför allt verkar det vara en rad olika riskkapitalbolag – som Per Åsling figurerat i.

Ett av företagen är Mittkapital som grundades på initiativ av Per Åsling 2009. Enligt DI så lyckades Per Åsling ragga till sig 90 miljoner kronor i kapital från statliga Sjätte AP-fonden. Lika mycket tillkom från EU.

Numera är Mittkapital uppköpt av Inlandsinnovation. Ett bolag som startats på initiativ av det centerstyrda näringsdepartementet och i dag har Leif Zetterberg, tidigare statssekreterare åt Maud Olovsson, som styrelseordförande.

Per Åsling säger själv till DI att det inte är några oegentligheter i de statliga investeringar som gjorts i hans bolag.

– Jag tycker inte att det är något konstigt i detta. Jag har inte dragit nytta av mina satsningar i Trångsviksbolaget eller på andra sätt, säger han.