Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten varnar för boprisfall

Om boräntorna återgår till ett normalläge är bostadsmarknaden övervärderad med 20 procent.

Annons

Om boräntorna återgår till ett normalläge är bostadsmarknaden övervärderad med 20 procent. Det menar Statens bostadskreditnämnd som nu varnar för prisfall.

Statens bostadskreditnämnd (BKN) spår ett prisfall på 5-6 procent nästa år. Detta baserat på att arbetslösheten stiger ytterligare samtidigt som riksbanken börjar höja räntan.

Dagens höga bostadspriser vilar på dagens låga räntenivå och på en låg värdering av bostadsrisken. Räntenivån är exceptionellt låg med historiska mått mätt. Detta gäller särskilt om vi ser till den korta rörliga reala bostadsräntan som för första gången sedan slutet av 1980-talet är negativ. Bostadspriserna är extremt räntekänsliga. En återgång till en normal femårig bostadsränta på 5,5 prcoent skulle innebära att bostadsmarknaden är övervärderad med 20 procent., skriver BKN i en rapport .

Att boräntorna är extremt låga har kraftigt ökat bankernas utlåning och bostadspriserna är nu återigen uppe på rekordnivåer.

Hittills i år har utlåningen till bostadsrätter har ökat med hela 15 procent och utlåningen till småhus har ökat med 8 procent. Om utlåningen fortsätter öka i samma takt, växer hushållens skulder i oroväckande hög takt, menar BKN.

Vid nuvarande ökningstakt för bolånen skulle ett prisfall på 10 procent innebära att ungefär var tionde låntagare i småhus och ungefär var femte låntagare i bostadsrätt riskerar få ett negativt bostadskapital. Alltså att skulden överstiger bostadens värde.

Generellt sett är bostadsrättsägare högre belånade än villaägare och drabbas därmed hårdast av ett eventuellt prisfall.

JONAS OHLIN, PRIVATA AFFÄRER

Mer läsning

Annons