Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Staten säger nej till krav på stort skadestånd från Skistar

Skistar får nej från Justitiekanslern på sin begäran om 181 miljoner kronor i skadestånd.

Staten bröt inte mot EU:s regler när den beskattade skidanläggningsbolaget Skistars liftkort med tolv procents moms under åren 1999-2007.

År 2007 ändrades reglerna till att liftkort skulle beskattas med sex procents moms, i enlighet med EU:s direktiv.

Skistar överklagade nyligen Skatteverkets beslut i samma fråga till Regeringsrätten, men fick inget prövningstillstånd där.

Justitiekanslern konstaterar att den kostnad som mervärdesskatten utgör har burits av köparna av liftkort.

Regeringsrätten är tydlig i sin dom tidigare om att bestämmelsen om reducerad skattesats om tolv procent för skidliftar inte har lett till att konsumenternas val påverkats.

Det är inte heller frågan om att snedvriden konkurrens har uppkommit gentemot andra typer av transporttjänster, eller idrottsanläggningar, på ett sätt som skulle vara oförenligt med EU-domstolens fastlagda principer.

Att regeringen därefter har bedömt att skattesatsen om sex procent ska tillämpas för skidliftar från den 1 januari 2007 påverkar inte denna bedömning.

Justitiekanslerns slutats blir att staten inte ådragit sig något skadeståndsansvar i förhållande till Skistar.