Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Staten måste ta ett större ansvar"

Kommunen kan inte själv bära infrastrukturen.

– Staten måste ta ett större ansvar, säger Gudrun Hansson, kommunalråd (S).

Länets nordligaste kommun Strömsund har i flera år haft stora problem med en minskad befolkning. De senaste 25 åren har befolkningen minskat med en fjärdedel. För att den inte ska minska ytterligare behövs en väl fungerande infrastruktur vare sig det gäller vägar, mobilnät eller bredband. Med sina 106 kvadratmil är också Strömsund till ytan Sveriges sjätte största kommun.

– Vi har långa avstånd där det från Strömsund är tio mil till tåget och elva mil till flygplatsen. Det blir ett pussel som är sårbart, säger Gudrun Hansson.

När det gäller vägarna är kommunchef Anders Andersson kritisk mot att Trafikverket sänkt hastigheterna på många håll inom kommunen.

– Nu sänker man i avvaktan på investering, fast egentligen borde man behålla hastigheten och avvakta investering eftersom medborgarna måste kunna förflytta sig inom rimliga tider mellan arbete och bostad. Han anser också att hänsyn borde tas till allt säkrare bilar som belastar miljön mindre.

Anders Andersson tycker därför att E 45 borde ha färre 70 sträckor jämfört med idag.

– Det handlar kanske mer om psykologi för den pendlar, än om det tar någon minut mera.

Vidare anser han att vägen 829 bör ses över. Den har varit eftersatt i många år och bör förbättras eftersom den trafikeras så mycket på grund av vindkraften och har ett mycket dåligt underlag.

Som LT skrivit om i ett antal artiklar har Strömsunds kommun i flera år brottats med problem kopplade till Telias teknikskifte, det vill säga nedläggningen av den fasta telefonin på grund av olönsamhet. Där de som protesterat menat att operatören inte sett till vad det skulle innebära för folk ute på landsbygden när det gäller trygghet och företagande.

För två år sedan fick också IT-minister Anna- Karin Hatts (C) ta emot en protestlista med 1000 namnunderskrifter om detta vid Centerstämman i Åre.

I slutet av maj lämnade Strömsunds kommun ett förslag till Post - och Telestyrelsen, PTS, att operatörerna så snart som möjligt bör skapa möjligheter till mobiltäckning i Inviken - Härbergsdalen. Och om Gudrun Hansson förut varit väldigt kritisk både till operatörerna och regeringen, är tonläget lite annorlunda idag.

– Vi har ett bra samarbete med operatörerna nu och jag upplever att de lyssnar på oss. Det handlar om resurser i slutändan där staten måste ta ett större ansvar. Och jag känner att man först nu insett från regeringens håll att vi faktiskt har ett problem här och att man inte kan förlita sig på att marknaden ska lösa allt, säger hon.

– Staten har olika möjligheter att ställa krav på täckning vid fördelning av frekvenser. Bolagen betalar också stora belopp för att få sända. Delar av detta borde återföras för att bygga ut där marknaden inte bygger ut, säger Anders Andersson.