Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Startskottet har gått för årets granjakt

Första advent och skyltsöndagen innebär julgranspremiär i Sveg. Många var rejält på hugget när försäljningen drog igång.

– De hängde på låset, säger Lina Eklund, butiksbiträde på Ekenbutiken.

Svegsborna tar inga risker när julen nalkas. För att hitta den grannaste granen av dem alla gäller det att vara ute i god tid.

– Det brukar vara så här varje år, säger Lina Eklund.

Som en av flera granförsäljare i Sveg hade hon det hektiskt under skyltsöndagen. Butiken slog upp dörrarna klockan två och då blev det full rusch. Efter 20 minuter hade de nästan sålt slut.

– Kunderna var här redan klockan ett och ville köpa. Men de fick vänta tills vi öppnade, säger hon.

Second handbutiken Eken är en kommunal verksamhet för sysselsättning. Granarna är skänkta från olika skogsbolag. De säljs för 200 kronor och alla pengarna från försäljningen går tillbaka in i verksamheten.

– Vi brukar skänka til l SOS barnbyar, säger butiksbiträdet Lena Gustavsson.

Utanför butiken hade Anna Westling och Mona-Liz Jonsson hittat sig en varsin grann gran. Och enligt tjejerna var det inte en dag för tidigt. Trots att det är flera veckor kvar till jul håller sig granen fin, förklarade de.

– Den håller över hela julen. Nu ställer jag den ute i snön och sedan tar jag in den i garaget, så att den får tina i några dagar innan jul, säger Anna Westling.