Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Startskott för ny börstrend

Börshandlade fonder är på intåg i Sverige.

Annons

Börshandlade fonder är på intåg i Sverige. Det tog lång tid, men bättre sent än aldrig.

I dagarna är det dags för tre nya introduktioner på Stockholmsbörsen.
Det är inte några nya aktiebolag som söker lyckan, utan tre fonder som debuterar på den hittills så magra listan över börsnoterade fonder.

Själv känner jag att det är på plats att utbrista Äntligen!. Nu blir det liv i ankdammen.
I USA, England och Tyskland har man sedan början av 90-talet insett fördelarna med ETF:er (Exchange Traded Funds) som de också kallas.

En ETF är ett mellanting av indexfond och aktie. Riskspridningen är som i en fond, men affären går igenom i samma sekund som du trycker på knappen.

Du kan alltså se till vilken kurs du köper och säljer, till skillnad från vanliga fonder som prisätts en gång om dagen. När du säljer får du genast pengar på kontot och slipper vänta flera dagar.

Avgiften för en ETF ligger på bara någon tiondels procent. Transaktionskostnaderna läggs på dig som handlar och belastar inte själva fonden. Därför betalar du courtage på dina affärer, som för aktier.

En av de största fördelarna med ETF:er är att de inte behöver vara knutna till aktiemarknaden. På den internationella marknaden kan du välja en ETF som skuggar utvecklingen för dollar eller yen, oljepriset, vetepriset eller ett speciellt ränteindex.
Runt om i världen finns cirka 1 600 börshandlade fonder. I USA hör flera till de mest handlade värdepapperna.

Därför är det märkligt att Handelsbankens dotterbolag Xact Fonder fått vara ensamt på den svenska marknaden i nio år. Xact har inte heller tagit vara på alla möjligheter utan harvat på med ett fåtal börshandlade fonder, som alla på olika sätt följer aktiemarknaden.

Man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att förstå att Sverige ligger efter på grund av de stora bankernas dominans. Storbankerna har redan ett enormt nät av vanliga fonder med höga avgifter och har hittills inte sett någon anledning att strypa sina kassakor.

När nu HQ Bank tillsammans med Nasdaq OMX ger sig in på området är detta förhoppningsvis startskottet för en ny tid.

I första hand introduceras två fonder som kopplas till ett nytt hävstångsindex plus en fond som följer Nasdaq 100. Men redan om ett par år ser den nya duon ett 40-tal olika ETF:er framför sig.

Svenska storplacerare har redan tagit billiga och snabba ETF:er till sitt hjärta. Faktum är att Xact Fonder i år haft en omsättning på 800 miljoner om dagen. Det är betydligt mer är Stockholmsbörsens small cap- och mid cap-lista tillsammans.

När utbudet i Sverige nu breddas är det dags för fler att bekanta sig med sparformen. Dessa snabba och billiga indexfonder är utmärkta att kombinera med riktigt aktivt förvaltade fonder där förvaltaren tillför ett mervärde.

SOFIA ULLERSTAM, PRIVATA AFFÄRERPrivata Aff?rer

Mer läsning

Annons