Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starten: Ett år i öknen i Arizona

Linnéa Grahn tog studenten på samhällsprogrammet på Wargentinsskolan i Östersund och tog under gymnasietiden ett sabbatsår och var utbytesstudent i en by ute i öknen i Arizona.

Annons

Familjen Grahn tillhör ett resande släkte och Linnéa hade redan före USA-vistelsen sett en hel del av världen.

– Men att bo i den amerikanska öknen som sin första resa på egen hand var ju inte alldeles självklart.

Efter studentexamen packade Linnéa ryggsäcken och företog tillsammans med en kompis, Michaela Arnklint, en fem månader lång turné i Asien med Thailand, Vietnam, Malaysia, Nya Zeeland och Australien.

– Vi kom hem och vände därefter åter till Nya Zeeland där jag jobbade på en kajakfabrik och knäckte extra med forsränning.

Med sig hem hade hon sin egen kajak som hon tog med sig till Abisko där hon ordnat paddlingsjobb på turiststationen och där hon för vintern blev engagerad som ledare för skidåkning både uppför och utför.

Därefter kom hon in på en folkhögskoleutbildning i fjäll- och vildmarkskunskap i Malung där hon för första gången kom i kontakt med Ola Skinnarmo, som var god vän med en av lärarna.

– Jag hade förfrusit fötterna och stod inför att tvingas avbryta utbildningen, men Ola hjälpte mig genom att erbjuda mig en praktikplats i hans företag, Stora & Små Äventyr.

Det blev mer och mer jobb och jag kom mer och mer att arbeta på hans kontor i Stockholm som allt i allo, främst kring utrustningsfrågor för hans expeditioner och aktiviteter.

– Under de senaste åren har min titel varit projektkoordinator med främsta uppgift att sköta sponsorrelationer.

– Mitt ansvar kom att öka mer och mer och jobbet har under senaste 1,5 åren varit på heltid.

Elddopet var prins Alberts Nordpolsresa 2006.

Prinsen hade tidigare åkt hundspann i Jukkasjärvi och spannets ägare blev kontaktad kring Nordpolsprojektet.

Då Jukkasjärvifolket visste att Skinnarmo tidigare varit på Nordpolen - dit han för övrigt åkte skidor - blev han kontaktad med nu känt resultat.

Efter Nordpolenresan utbildade Linnéa sig under två år till brandman/skydd mot olyckor på Sandö, Kramfors, och tog ett A-certifikat i fallskärmshoppning.

Hon fick jobb på den kommunala brandstationen i Karlstad och jobbade där tills Ola Skinnarmo ringde.

Han undrade om hon hade lust att följa med på ett fiskeprojekt med fyra kanadensiska gäster till Yttre Mongoliet, gäster som tidigare åkt med Skinnarmo till Nordpolen.

– Jess!