Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Startar efter 18 år

Efter 18 års vila blir det verksamhet på timmerterminalen i Sveg. Bakom detta står Trätåg som i inledningsskedet sysselsätter två personer.

Trätåg AB, ett bolag som ägs av Stora och Korsnäs, har för avsikt att dra i gång verksamheten på timmerterminalen i Sveg. Under förra året testkörde bolaget några månader och detta föll väl ut så nu är avsikten att bygga upp en permanent timmerterminal.

– Vi startade upp efter årsskiftet och framåt våren ska vi kunna vara i gång, säger Olle Pettersson, vd för Trätåg.

Målet under detta år är att kunna köra två-tre tåg i veckan med virke från Sveg. Till detta behövs en virkesmätare och en lastare på terminalen.

– Minst två personer kommer vi att ha anställda, kanske behövs det ytterligare en lastare, funderar Pettersson.

Ett litet aber finns. Trätåg har inget permanent tillstånd för verksamhet på terminalen men en ansökan ligger hos kommunens miljökontor. Det nuvarande tillståndet löper ut 2015.

– Det som kan ställa till det är att timmerterminalen ligger granne med flygplatsen, men jag hoppas att vi kan få ett permanent tillstånd, säger Pettersson.

Virkesmätaren Jens Thomasson är glad över att det dök upp ett arbetstillfälle när Trätåg kom in i bilden. Thomasson hade jobb som virkesmätare tidigare men när Svegssågen lades ner blev han också varslad.

– Jag fick jobb när Trätåg testkörde men sedan hörde jag inget förrän dagen före julafton, det var den bästa julklapp jag kunde få, säger Jens Thomasson som verkligen hoppas på att det blir en permanent virkesterminal.

– Det låter kanske inte så mycket med två-tre arbetstillfällen men det har varit många motgångar här i Sveg nu så det här är ju ett steg i rätt riktning.