Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starta studier mitt i terminen

Är det dags att bryta ihop om man varken har jobb eller studier på gång när kalendern visar sista veckan i september? Eller om de påbörjade studierna känns helt fel?

Annons

Nej, att börja studera ett stycke in i terminen kan faktiskt vara möjligt. På webbsidan www.studieplatser.nu presenterar de flesta svenska universiteten och högskolorna tillgängliga kurser i en enkel sökmotor.


En sökning den 28 september ger 961 träffar på kurser i hela landet, varav 190 på Mittuniversitetet. Sökning på Naturvetenskap ger 218 träffar totalt. 68 kurser finns tillgängliga för den som är intresserad av Vård och omsorg. Glöm inte bort distanskurser och internetbaserade kurser, 225 träffar i landet. Varje kurs presenteras kort i sökmotorn tillsammans med uppgifter om vem man ska kontakta om man är intresserad.


- De kurser som började i augusti tar inte in längre. Allmänt brukar man stänga tre veckor efter kursstart säger Per-Erik Pettersson, studie- och karriärvägledare vid Uppsala universitet.
Så är det på alla högre utbildningar. Eftersläntrarnas räddning är att många kurser börjar ett stycke in i terminen, deltidskurser som är koncentrerade till en del av perioden. Grundregeln är att man söker också till dem vid ordinarie ansökningstillfällen vår och höst, men finns det platser kvar är studenter välkomna, förutsatt att de har meriter och förkunskaper som krävs.


De tillgängliga kursplatserna i Östersund i Mittuniversitetets regi är halv- och kvartsfartskurser som inte börjat ännu, exempelvis Datateknik Grundnivå, Systemprog. i Unix/Linux 7,5 poäng, start 2 november, Sociologi GR (A), Socialpsykologi 15 poäng, start 9 november och Turismvetenskap, GR (A), Det turistiska systemet 15 poäng, start 2 november.


Umeå universitet: Webbdesign, Grund 7,5 poäng, nätbaserad med löpande antagning och flexibel studiestart.

Högskolan i Dalarna: Andraspråksinlärning, 7,5 poäng, start vecka 45, Dokumentärfilmproduktion 15 poäng, start vecka 45 och Nätjuridik 7,5 poäng, en it-distanskurs med löpande antagning och individuell start.

Uppsala universitet: Urban- och socialgeografi 15 poäng, Organisk kemi 10 poäng, flera främmande språk.

Stockholms universitet: Vardagslivets kulturhistoria 15 poång, start 2 november, Musikvetenskap - Opera och barock 7,5 poäng, start 29 september och Kvantfysikens principer 7,5 poäng, start 27 oktober.
Mälardalens högskola i Västerås/Eskilstuna: Ekonomisk historia, Engelska 3 Amerikansk litteratur, och Eu:s politiska system, alla med start 2 november.

Örebro universitet: Kvinnors och mäns liv och arbete i ett nutida perspektiv 7,5 poäng går på helfart från 9 november liksom Lärande i matematik 15, poäng. Den 5 oktober startar Stadens sociala liv 7,5 poäng.


Genomgående gäller att den som inte sökt vid ordinarie ansökningstillfällen måste ta kontakt med den eller de skolor man vill läsa vid. Beroende på tidigare kunskaper kan möjligheten att hoppa in på en kurs som redan börjat finnas.


Nyhetsbyrån NA Media

Mer läsning

Annons