Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starta en radiokanal för alla äldre

Revykungen Peter Flack satte verkligen fingret på en mycket öm punkt med sin insändare nyligen i Örebrotidningen NA/NT ”Varför har Sveriges Radio inte en seniorkanal”?

Annons

Vi är många med Peter som är av samma åsikt. För nog är det så att SR nobbar de äldre. Och faktiskt samma sak gäller även SVT.

Bortsett från alla nedslående mediareportage om hur illa äldre personer ofta behandlas i samhället så håller jag fullständigt med om att understryka behovet av respektfullt bemötande av äldre även från SR och SVT.

Visst låter Public Service tjusigt men det är dessvärre en beteckning som inte alls täcker in bemötandet av landets alla 60+are vad gäller musikutbudet. Man tycks tro att musikproducenternas uppgift är att lära äldre personer tycka om skrålmusik, hårdrock och rap samt obskyra texter. De som försvarar dagens musikutbud menar ibland att när dagens seniorer var unga så spelade och lyssnade de minsann till den musik som den äldre generationen ogillade. Må så vara. Men på den tiden påtvingades man av förklarliga skäl inte den nya musiken i samma utsträckning eftersom radions genomslagskraft var i det närmaste obefintlig och användes till mycket annat än musik och tv ännu inte hade tagits i bruk.

Kom inte och påstå att bara för att dagens seniorer håller sig unga till kropp och själ så bör man följa med i utvecklingen av populärmusiken. Den har ju urartat sedan elektroniken gjort sitt intåg i musikvärlden. Numera återstår tyvärr inte mycket av den melodiska och harmoniska musik som tidigare präglat utvecklingen.

Du har så rätt, Peter Flack! De cirka 1,9 miljoner medborgare i vårt land som utgör åldersgruppen 15-30 år, varav de yngre ofta inte ens känner till att radiolicensen ska betalas, lyssnar helst på P3 som bäst täcker deras musiksmak. En mindre grupp inom olika åldrar föredrar klassisk musik på P2.

De som tillhör åldersgruppen 60-85 år, strax över 2 miljoner, hänvisas till P4 eller P1 som kan liknas vid en talkanal. Dessa personer har hela sitt liv gjort rätt för sig beträffande radiolicensen och de har tid att lyssna på radio. Resonemanget gäller i hög grad även SVT och deras programutbud.

Jag har svårt att tro att dagens seniorer när de var unga så totalt ignorerade sina föräldrars favoritmusik! Helt klart är att personalpolitiken inom SR och SVT på ett utmärkt sätt utgör förklaringen till det påvisade förhållandet. När 30-åringar fritt får välja den musik som ska spelas finns inte utrymme för den musik man som de flesta seniorer önskar höra.

För att följa upp det här resonemanget är det helt rätt att begära att Sveriges Radio inrättar en seniorkanal för oss 60+are. En kanal som innehåller musik för fullvuxna, det vill säga en blandning av populär musik från 20-talet och en bit över 50-talet, musik som inte spelas i andra kanaler, samt ett talinnehåll fritt från ungdomsgenerationens vulgäraste uttryck.

Dags således för en samlad aktion med anmälan till Myndigheten för radio och tv som numera ersätter Granskningsnämnden, vilket faktiskt borde vara en uppgift för pensionärsorganisationerna att ta tag i.

Sven Olof Slottenäs

Manager för Glenn Miller Orchestra (Scandinavia), före detta nöjesproducent

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel