Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stårsa som blev superkommunikatör med känsla för människor

Systembolagets vd, Magdalena Gerger, har en särskild plats för Jämtland i sitt hjärta. Bästisarna från skolan finns kvar och nu träffas de i samband med hennes 50-årsdag.

Det var en glad och varm röst som nådde mitt öra när Magdalena Gerger ringde upp mig i torsdags. Hon lät som om hon hade all tid i världen, men så var det förstås inte. Mötena duggar tätt i hennes värld.

När lämnade du Östersund?

– Det var efter nian. Vi flyttade till Karlstad där jag gick gymnasiet. Men vi behöll ett torp i Ovikentrakten i cirka tio år och där var vi mycket på somrarna. I dag bor mina föräldrar i Hudiksvall.

Din mamma var gymnastiklärare och du hade en dröm om att själv bli det. Varför blev det inte så?

– Jaa, varför blev det inte så... Jag levde och "bodde" i gymnastiksalen och var på läger och deltog i olika distriktsmästerskap. Men, efter gymnasiet, när jag var ute och reste, kände jag att jag inte kunde tänka mig bara en sak. Jag ville verkligen jobba i verksamheter. Så jag läste vidare på Handelshögskolan.

Tränar du mycket nu?

– Jag försöker, 3-4 gånger i veckan. Men jag kan inte gå ner i spagat längre! Det kan min lillasyster som är två år yngre – vi testade faktiskt förra helgen. Men jag kan fortfarande göra en handvolt.

Din farmors släkt ägde en vingård i Österrike. Där har du sommarjobbat några gånger och du har tidigare arbetat inom mat- och dryckrelaterade områden som exempelvis Arla Foods, i Nestlé som chef för kaffedivisionen och som internationellt ansvarig för Hägen-Dazs, Är det en slump eller är det för att du känner dig hemma på dessa områden?

– Naturligtvis är det så att jag känner för detta. De områden jag ägnar mig åt måste jag känna en passion för. Mitt intresse har alltid funnits kring hälsa, mat, dryck och samhällsansvar. Det jag tycker om i detaljhandelsbranschen som ju Systembolaget tillhör, är den direkta responsen från kunden. Inom vissa branscher kan det ta flera år innan man ser resultat, här tar det tio minuter så har vi reda på vad kunden tycker. Det gillar jag!

IQ-initiativet AB – ett dotterbolag till Systembolaget - syftar till att förebygga eller begränsa alkoholens skadeverkningar. Jag såg att det finns på nio ställen i landet, men inte i Jämtland/Härjedalen.

– Det där stämmer inte alls. Det finns över 1000 certifierade IQ-projekt. Och jag är väldigt stolt över att det första synliga resultatet var samarbetet mellan IQ, yrkestrafiken och Trafiksäkerhetsverket. Det har bidragit till att det numera finns alkolås i alla fordon som används i yrkestrafik. Men minsta lilla förening, till exempel en fotbollsklubb kan vara med.

Vd, styrelseordförande och vice ordförande i Systembolaget är kvinnor. Är ni ett jämställt företag?

– Det är vi. Och jag kan berätta att 51 procent av butikscheferna är kvinnor! Det är inget hokus pokus med jämställdheten, det är helt enkelt ett idogt arbete med fokus på frågorna som ger resultat.

Vad är din bästa egenskap?

– Sånt är alltid svårt att svara på. Men jag har fått höra att det är min förmåga till närhet, engagemang, min glädje och drivkraft. Egentligen handlar det om att jag har en enorm tro på människan. Och har man det så kan hon börja tro på sig själv.

Du är rankad på 13:e plats av 150 som en superkommunikatör. Vad är det?

– Det är en person som är bra på att kommunicera, både internt och externt. Jag försöker till exempel träffa alla 500 chefer i verksamheten i runda bordssamtal minst en gång per år. Jag har också infört "Fika med Magdalena" på jobbet där vi pratar och fikar och för en dialog. Jag har också varit ute och träffat många intressenter och organisationer - bland annat Ungdomsstyrelsen och Vårdförbundet för att diskutera och finna lösningar på olika problem.

Avslutningsvis ber vi att få önska en trevlig födelsedag med nära och kära. Och kanske en och annan enhandsvolt.