Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starkt utspel i Strindbergs triangel

/
  • Det äkta paret, Tekla (Jennie Silfverhjelm) och Adolf (Hannes Meidal) får sina känslor ordentligt prövade.
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
  • Regissören Linus Fellbom tror att alla som någon gång har älskat kan känna igen sig  i ”Fordringsägare”.

Två män slår undan fötterna på en kvinna, men också på sig själva. Någon segrare finns inte när Linus Fellbom tolkar Strindbergs klassiska triangeldrama ”Fordringsägare”.

Annons

Utspelet är starkt, känslorna heta. ”Fordringsägare” är en pjäs vars text rymmer så mycket energi att det är svårt att stå stilla när man läser den, menar Fellbom. Så har det också blivit en uppsättning rik på fysiskt utspel. Kostymerna, ritade av Whyreddesignern Behnaz Aram, är gjorda därefter.

– Många av kläderna har bilbälten insydda i sig, man kan hänga och klänga och dra, vi använder kostymerna väldigt fysiskt, säger Linus Fellbom.

När han satte upp Shakespeares ”Rikard III” för Riksteatern var det med inspiration av industrirockarna Nine Inch Nails. Den här gången fick han en scenisk vision när han lyssnade på en låt med gruppen Filter. ”Fordringsägare” dök upp som en perfekt matchning till explosiviteten i musiken, och när rollbesättningen gick från idé till verklighet på första försöket stod han plötsligt i ett ”totalt drömprojekt”.

”Tre personer, två stolar, ett bord” lyder Strindbergs egen scenanvisning.

Enligt den biografiskt färgade Strindbergsforskningen skrev författaren dramat för att avskräcka sin hustru, Siri von Essen, från otrohet och skilsmässa, en beskrivning Strindberg aldrig godtog själv. I den klassiska tolkningen brukar ex-maken Gustav göras till en domptör och intrigmakare som, sjuk av hämndbegär, förmår Adolf, Teklas nuvarande man, att känna hur hustrun suger musten ur honom som konstnär, man och människa.

Adolf, omedveten om Gustavs tidigare förhållande till Tekla, och därtill vansinnigt svartsjuk, går med på att sätta hennes kärlek på prov. Tillsammans gillrar de en fälla.

– Vi försöker spela fram de mer mänskliga sidorna hos Gustav, men också hos Tekla och Adolf. De dras alla tre med kampen mellan känslan och förnuftet, och alla tre delar de skulden och sorgen över misslyckandet med att få livet att gå ihop, säger Linus Fellbom.

För egen del drabbades han av ”Fordringsägare” redan som 17-åring.

– Den handlar om det smått omöjliga i att leva med en annan människa, det är en ekvation som inte riktigt går att lösa. Man kan tänka sig att den bara berör människor som är inne på sitt andra äktenskap, men när jag läste den första gången tyckte jag ”precis så här är det”.

– Jag tror alla som någon gång har älskat kan känna igen sig.

Mer läsning

Annons