Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Starka systrar och fjällpionjärer

Två kvinnliga pionjärer inom den tidiga jämtländska fjällturismen skildras i nyutkomna boken ”Fjällsågens drottningar” av Lilian Jakobsson (Jengel förlag).

Boken berättar om systrarna Karolina Mårtensson och Marta Jonsson, uppväxta i Fjällsågen i Oviksfjällens vildmark och sedermera rikskända under epiteten ”Karolina från Fjällsågen” respektive ”Sylmamman”.

Karolina och Marta hade nio syskon och uppväxten präglades av små omständigheter. De fick tidigt ge sig ut i arbete. Karolina, född 1885, började tjäna som lillpiga hos en bonde i trakten redan vid sju års ålder. Som 16-åring blev hon hembiträde hos en rektor i Östersund och sedan växlade hon mellan olika jobb i såväl Östersund som Stockholm och Skåne innan hon 1913 blev erbjuden platsen som föreståndare för den nybyggda fjällstugan i Blåhammaren. Där blev hon kvar fram till 1919, då hon flyttade till Sylstationen.

1922 lämnade Karolina Sylstationen för att gifta sig med en bonde från Månsåsen. Hon efterträddes då av sin syster Marta,

född 1877. Marta var änka och hade efter makens bortgång försörjt sig och sina två söner bland annat med att driva skolhushåll i Östersund. Marta blev kvar på Sylstationen till 1935, då hon tillsammans med en av sönerna köpte Högfjällshotellet i Bydalen som de byggde upp och vidareutvecklade.

Lilian Jakobsson tecknar bilden av två dugliga och handlingskraftiga kvinnor som inte drog sig för tungt arbete och som blev mycket uppskattade av såväl sina arbetsgivare som av sina gäster. Båda var sociala begåvningar som lade sig vinn om att varje gäst skulle känna sig välkommen och bli väl omhändertagen.

”Fjällsågens drottningar” är en läsvärd biografi över två starka systrar och ger samtidigt intressanta inblickar i fjällturismens framväxt i vårt län.