Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stark turism ger topptillväxt i länet

Det går bra för turismsektorn i landet, så även i Jämtland.

I fjol omsatte turismen i Sverige 284 miljarder kronor, vilket är en ökning med 90 procent sedan 2000. Turismens stadiga ökning ger i sin tur också tusentals människor arbeten, i fjol så mycket som 173 000 personer visar en ny rapport från Tillväxtverket.

De utländska besökarna fortsätter att besöka vårt land och 2013 genererade deras konsumtion 14,4 miljarder i momsintäkter.

Näringsminister Annie Lööf (C) säger apropå rapporten från Tillväxtverket att hon är glad över att turismen ökar i hela landet, inte bara i storstäderna.

– Några av de kommuner som toppar tillväxtlistorna i Sverige just nu är turistkommuner som Strömstad, Båstad och Åre, säger hon.

Mats Forslund, vd på Jämtland Härjedalen Turism är inte förvånad över Tillväxtverkets siffror.

– Turismnäringen är vår viktigaste näring i länet, så är det, säger han.

– Det kan låta som självklarheter men det handlar om var pengarna i länet kommer i från. De kommer till stor del från våra kära gäster som i sin tur genererar jobb i byggbranschen, gör att matvarubutiker finns, sysselsätter mäklare och ger tvätterier jobb.

Mats Forslund ser också att en stark turism gett en bra turistutbildning och högklassig forskning vid Miun i Östersund.

– Det är ingen slump att ETOUR finns i Östersund till exempel. 

Han berättar att de allra flesta turister som kommer till länet är svenska turister, även om de utländska turisterna ökar mest.

– Om vi tittar på alla typer av övernattningar: kommersiella, besök hos släkt och vänner, eget fritidsboende så hade vi 10,1 miljoner övernattningar från turister i fjol i hela länet. En tiondel av dessa var utländska gäster.

Han påpekar om man enbart tittar på de kommersiella bäddarna, var det runt 2,5 miljoner övernattningar. Och av dessa var cirka 25 procent utländska gäster.