Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stark markering för miljön och feminismen

Om EU-valet säger något om stämningarna i samhället, och det gör det naturligtvis, så vill svenska folket ha ett socialdemokratiskt präglat Europa med en kraftfull klimatpolitik och en jämställdhetspolitik värd namnet. Det var de starkaste signalerna som de preliminära valresultaten gav i går kväll. Moderaterna föll som en gråsten genom opinionen. Miljöpartiet steg som en grön ballong. Och den stora förhandssnackisen, Feministiskt initiativ, brakade in i parlamentet.

Det var en förkrossande markering från de svenska väljarna. Valresultatet är glädjande. Det markerar framgångar för antirasismen, feminismen och vänstern. Socialdemokraterna nådde precis de 24 procent de siktat på. Men MP:s och Fi:s framgångar kan ses som en fingervisning om att även Socialdemokraternas sympatisörer vill se en skarpare politik. MP:s framgångar är antagligen också väljarnas sätt att uttrycka att EU är rätt plattform för en framgångsrik klimatpolitik. Man kan hoppas att Socialdemokraterna ser sig tvungna att förhålla sig till valresultatet genom att bli mer konkreta i sin politik för miljön och jämställdheten.

Fi:s valslogan har varit "Ut med rasisterna, in med feministerna". Men glädjen över Fi:s framgång grumlas av att rasistiska och nationalistiska partier gått framåt i hela Europa. Rasismen tar nu på sig kostymerna och sätter sig i Europaparlamentet. De är många, de är organiserade och de är demokratiskt valda. I Frankrike blev Nationella fronten största parti med 25 procent. Även i Danmark, Storbritannien och Österrike blev extrema högerpartier störst med mer än 20 procent av rösterna. Även i Ungern, Finland och Grekland gick extremhögern starkt framåt.

När det preliminära valresultatet för franska Front Nationale visades bröt Sverigedemokraternas valvaka ut i jubel. Ändå hävdar SD själva att de inte valt vilken partigrupp de helst vill tillhöra i parlamentet. Men det mesta tyder på vi får en stor rasistisk partigrupp i Europa.

Moderaterna gjorde sitt sämsta EU-val någonsin och blev omsprungna som näst största parti av Miljöpartiet. Inte undra på att det var dystra miner på Moderaternas valvaka.

Och hur mycket det än går glädjas åt de där vänstervindarna är det rent ut sagt en katastrof att extremhögern vuxit så mycket. Ingen antirasist kan fira det här valet.