Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stark kritik mot skattehöjning

För andra gången på fem år höjs skatten i Bräcke kommun. Det beslutades efter en het debatt i kommunfullmäktige.

– Det är helt fel väg att höja skatten, sa Ingrid Kjellsson (C), ledamot.

Inför 2008 höjdes kommunalskatten i Bräcke kommun med 75 öre. Nu är det dags igen. Efter oktobers skatteprognos kom ett förslag på att höja skatten i kommunen med ytterligare 42 öre.

– I prognosen såg vi att skatteunderlagen skulle minska med ytterligare tre miljoner för 2014. Då hade vi möjligheten med en skattehöjning för att komma till rätta med kommunens ekonomi, sa Sven-Åke Draxten (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den föreslagna skattehöjningen ger ytterligare 4,6 miljoner till Bräcke kommun och ett nollresultat under 2014, om inget oförutsett händer med ekonomin.

Förslaget debatterades flitigt under kommunfullmäktiges sammanträde på onsdagseftermiddagen och en av de hårdaste kritikerna var centerpartisten Ingrid Kjellsson.

– Jag har inte hunnit titta närmare på vad den höjningen var föranledd av, men jag gissar att det var liknande problem då som i dag. Fem år har gått sedan senaste höjningen. Vad har man gjort under den tiden? Något är fel. Vad ska hända nästa år, då vi förmodligen är ännu färre människor i kommunen? Ska vi höja skatten då också?

Sven-Åke Draxten efterlyste vilka åtgärder oppositionen i stället vill göra för att få ekonomin i balans. Svaret från Veronica Eklund (M) blev att oppositionens budgetförslag kommer i december.

– Jag tycker att det vore klädsamt att visa från oppositionen vad man har för förslag till förändringar för att klara budgeten, sa Sven-Åke Draxten.

Efter en lång debatt röstades till slut förslaget att höja skatten med 42 öre igenom. Den nya kommunalskatten i Bräcke blir 23,74 kronor. Med landstingsskatten på 10,85 blir den totala skatten för Bräckeborna 34,59 – Sveriges högsta skatt.