Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stans nästa stadsdel

Om ett år börjar bygget. Och ungefär så här planerar byggherren Genova Bostad att det ska se ut.

Egentligen skulle första spadtaget tas redan nu i höst, men ett av stans absolut största enskilda byggprojekt drog ut på tiden.

Som LT redan har berättat har Östersunds kommun tecknat avtal med två byggherrar, Genova Bostad från Uppsala och lokala Persson Invest, och om allt går enligt planen kommer Östersundsborna få se en hel del maskiner och byggkranar vid den norra delen av Storsjö Strandområdet ungefär vid den här tiden nästa år.

Genova Bostad är först ut med att i ett första läge bygga cirka 50 bostäder vid Beijers gamla tomt, precis vid svängen i förlängningen av Storsjöstråket. Företaget har också rätt att få bygga ett punkthus på sju våningar som ska ligga i vattnet, vid hamnen, bara ett stenkast därifrån.

I samma veva kommer en viadukt som ska gå över järnvägen vid Rydhs glas och gamla Cool möbler.

Men det här är bara första etappen. Projekt Storsjö Strand sträcker sig i flera etapper under ett decennium och fler byggherrar är intresserade att haka på när de övriga – totalt 25 kvarter – ska byggas.

– Vi har haft ett tiotal byggherrar med i processen som är intresserade av ett kvarter, men som inte vill vara med i den här första etappen, säger Anne-Katrin Ångnell, exploateringschef på kommunen.

Det finns sammantaget 900 bostäder med i planen för Storsjöstrand. Även ett hotell diskuteras, men intresset ser svalt ut.

– Det är fullt möjligt att det blir ett hotell så småningom. Vi har undersökt intresset, men just nu har det varit kallt på den fronten. Vi ska ju bygga ut under tio år så det finns ju chans för det, säger Ann-Katrin Ångnell.

Utvecklingen av det nya bostadsområdet har också genererat diskussioner kring hur regnvatten ska hanteras. I dag rinner det ut vid vattnet precis där de framtida bostäderna ska ligga.

Kommunen undersöker just nu hur man kan kunna bromsa upp vattnet högre upp i stan för rening och filtrering.

– På sikt kommer det förhoppningsvis också minska översvämningarna vid exempelvis stationen när det blir de här tokregnen kommer.