Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stängslet som ingen vill ha

Nu är det klart att det blir ett stängsel från Storsjö till Grundsjön. Till en kostnad av sju miljoner kronor ska ett 5,5 mil långt stängsel hindra renarna att ta sig ner på marker där samebyarna inte har rätten till sommarbete.

För mer än två år sedan blev det historiska avtalet i Härjedalen verklighet när cirka 80 procent av markägarna fick avtal med Mittådalens, Handölsdalens och Tåssåsens samebyar om vinterbete för ren. En fråga som inte är löst ännu är hur man ska hindra renarna att ta sig ner till de berörda områdena. Stängslet ska nu förhindra detta men många ifrågasätter stängslet och dessutom är det i dag ingen som vet om det kommer att vara lösningen på problemet.

En del menar även att man flyttar problemet till markägare på norra sidan stängslet som kommer att drabbas hårdare.

Under förra veckan hade länsstyrelsen, samebyarna och den samverkansgrupp som arbetar med frågan informationsmöten i Långå och Särvsjö. Det som kom fram var att ingen egentligen ville att ett stängsel skulle sättas upp. Klart var dock att ett stängsel med en höjd på 170 centimeter blir det. Upphandlingen av material är klar och finansieringen är ordnad. Samebyarna har beviljats bygdemedel från Sametinget som täcker hela investeringen på 7 miljoner. Materialet ska transporteras ut så snart som möjligt på fjället

– Vi vet inte om det här är bra lösning, men min förhoppning är att det ska fungera, sa Magnus Rehnfeldt, Mittådalens sameby.

– Det jag vet är att vi kommer att få mycket jobb de första åren. Renarna är vana att gå söderut och de lär knappast vända vid stängslet. Det troliga är att vi måste driva de tillbaka.

– Men ingen skulle vara gladare än mig om vi slapp stängslet.

Även länsstyrelsen hade hoppats på en annan lösning.

– Vi ser hellre att man river stängsel än att bygga nya, sa Kristina Jonsson från länsstyrelsen.

Trots detta finner både markägare och samebyar att stängslet är enda lösningen om att man på sikt ska få bukt renar på de privata markerna under barmarksperioden. I och med renbetesavtalet som tecknades är det dessutom ett avtalsbrott om renarna vandrar söderut.

Ett avtal om sommarbete ska till med de privata markägarna norr om stängslet.

– Vi ska presentera ett avtalsförslag före påsk, säger Lennart Olsson, Hedeviken.

Även han är osäker om stängslet kommer att vara lösningen.

– Sommaren 2013 hade vi inga problem med renar på privatmark, väderförhållandet gjorde att renarna höll sig kvar. Men som det varit andra år är stängslet den enda lösningen, säger Lennart Olsson.