Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stängda miljöer öppnas i helgen

Varför inte ta en Kul Tur? I helgen öppnar sammanlagt 73 konsthantverkare, konstnärer och slöjdare i Jämtland sina ateljéer och verkstäder för allmänheten.

Annons

Måleri, re-design, fotografi, tovning, textilslöjd, keramik, täljning, bronsgjutning och mycket, mycket mer. Det mesta av Jämtlands skaparkraft finns representerat i Kul Tur.

– Det är en unik möjlighet att få komma in i en miljö som ofta är stängd. Besökarna får träffa människorna bakom konsten som många bara möter på ett galleri i vanliga fall. Och konstnärerna tycker givetvis att det är kul att möta sin publik också, säger Karin Kvam, konstkonsulent vid arrangören Länskulturen.

Den som vill kan till exempel titta in i hos multikonstnären Måd Demår som bland annat arbetar som skulptör. Egentligen har hon sin stenhuggarverkstad hemma i Gremmelgård, men sedan ett tag hyr hon också en ateljé i Östersund som är öppen i helgen. Där tänker hon bjuda besökarna på fika, skissa på nya verk och berätta om sitt spännande konstnärskap.

Som 20-åring studerade hon vid Östersunds konstskola. När hon som 22-åring jobbade som bildlärare i Hammarstrand besökte hon en utställning av och med skulptörer från Zimbabwe. Hon föll pladask för konstarten som sedan länge satt landet i Afrika på världskartan.

– Tre månader senare flög jag till Zimbabwe på en öppen biljett. Väl där kom jag snart i kontakt med Tom Blomfield, chef för Tengenenge sculpture community. Jag hängde med dit och redan några dagar senare var jag i färd med att göra min första skulptur, berättar Måd Demår som blev kvar i den lilla hyddbyn ett halvår.

I dag arbetar hon i flera sorters sten – marmor, kalksten, täljsten – som hon ofta blandar med olika metaller som trä, järn och mässing.

– Det blir ett sådant häftigt spel mellan de olika materialen, säger Måd.

Det var fem år sedan hon hade en utställning i länet, men om man är nyfiken på hennes skulpturer hittar man en bas i kalksten i foajén på Birka folkhögskola och en lekskulptur i vit marmor på en förskola på Stadsdel Norr. Just nu håller hon på att förbereda sig för en utställning i Portugal i juli. Hon kommer att hugga ut sitt verk på plats och åker därför dit en månad tidigare. Där får hon också möjlighet att hämta inspiration och bolla idéer med andra skulptörer.

– Att vara stenskulptör i Jämtland är ganska ensamt, men ute i Europa är det helt normalt, säger hon och skrattar.

Det är fjärde året i rad som Kul Tur arrangeras. Många av de medverkande har varit med från början, som till exempel initiativtagaren Åsa-Maria Hedberg. Andra är med för första gången i år. Dit hör bland andra Tord Lundqvist, som sysslar med redesign i Mordviken, textilkonstnären Renee Darley i Rätan och Årekonstnären Alf Nygaard.

– Jag rekommenderar att man går in på vår hemsida för att planera sin personliga rutt. Turen är verkligen ett smörgåsbord, säger Karin Kvam.

Läs mer:

Helene Gedda

Kaj på Höjda

Håkan Persson

Maria Luksepp

Ann-Charlotte Hartman

Linda Svedberg

Hans Månsson

Åsa Maria Hedberg