Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stängda miljöer öppnas i helgen

Varför inte ta en Kul Tur? I helgen öppnar sammanlagt 73 konsthantverkare, konstnärer och slöjdare i Jämtland sina ateljéer och verkstäder för allmänheten.

Måleri, re-design, fotografi, tovning, textilslöjd, keramik, täljning, bronsgjutning och mycket, mycket mer. Det mesta av Jämtlands skaparkraft finns representerat i Kul Tur.

– Det är en unik möjlighet att få komma in i en miljö som ofta är stängd. Besökarna får träffa människorna bakom konsten som många bara möter på ett galleri i vanliga fall. Och konstnärerna tycker givetvis att det är kul att möta sin publik också, säger Karin Kvam, konstkonsulent vid arrangören Länskulturen.

Den som vill kan till exempel titta in i hos multikonstnären Måd Demår som bland annat arbetar som skulptör. Egentligen har hon sin stenhuggarverkstad hemma i Gremmelgård, men sedan ett tag hyr hon också en ateljé i Östersund som är öppen i helgen. Där tänker hon bjuda besökarna på fika, skissa på nya verk och berätta om sitt spännande konstnärskap.

Som 20-åring studerade hon vid Östersunds konstskola. När hon som 22-åring jobbade som bildlärare i Hammarstrand besökte hon en utställning av och med skulptörer från Zimbabwe. Hon föll pladask för konstarten som sedan länge satt landet i Afrika på världskartan.

– Tre månader senare flög jag till Zimbabwe på en öppen biljett. Väl där kom jag snart i kontakt med Tom Blomfield, chef för Tengenenge sculpture community. Jag hängde med dit och redan några dagar senare var jag i färd med att göra min första skulptur, berättar Måd Demår som blev kvar i den lilla hyddbyn ett halvår.

I dag arbetar hon i flera sorters sten – marmor, kalksten, täljsten – som hon ofta blandar med olika metaller som trä, järn och mässing.

– Det blir ett sådant häftigt spel mellan de olika materialen, säger Måd.

Det var fem år sedan hon hade en utställning i länet, men om man är nyfiken på hennes skulpturer hittar man en bas i kalksten i foajén på Birka folkhögskola och en lekskulptur i vit marmor på en förskola på Stadsdel Norr. Just nu håller hon på att förbereda sig för en utställning i Portugal i juli. Hon kommer att hugga ut sitt verk på plats och åker därför dit en månad tidigare. Där får hon också möjlighet att hämta inspiration och bolla idéer med andra skulptörer.

– Att vara stenskulptör i Jämtland är ganska ensamt, men ute i Europa är det helt normalt, säger hon och skrattar.

Det är fjärde året i rad som Kul Tur arrangeras. Många av de medverkande har varit med från början, som till exempel initiativtagaren Åsa-Maria Hedberg. Andra är med för första gången i år. Dit hör bland andra Tord Lundqvist, som sysslar med redesign i Mordviken, textilkonstnären Renee Darley i Rätan och Årekonstnären Alf Nygaard.

– Jag rekommenderar att man går in på vår hemsida för att planera sin personliga rutt. Turen är verkligen ett smörgåsbord, säger Karin Kvam.

Läs mer:

Helene Gedda

Kaj på Höjda

Håkan Persson

Maria Luksepp

Ann-Charlotte Hartman

Linda Svedberg

Hans Månsson

Åsa Maria Hedberg