Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stängd järnväg fråga för regeringen

Stängningen av järnvägen mot Norge, vid Storliengränsen, måste leda till omedelbara åtgärder så trafiken kommer i gång igen.

Annons

Det kräver Regionförbundet i Jämtland i brev till regeringen och Trafikverket sedan det i veckan framkommit att risk finns för att banvallen rasar om inget görs.

Järnvägen behövs för besöksnäringen och arbetspendling mellan länderna, konstaterar Regionförbundet i brevet.

Banan är aktuell även i ett annat sammanhang där pengar är centralt.

Stortinget beslutade under hösten att Meråkerbanan ska elektrifieras. Planeringsarbetet för denna miljardsatsning pågår men det är oklart vilka pengar Sverige tänker bidra med i åtgärder från Storlien till gränsen.

"Vi har i olika sammanhang fört fram att Sverige måste reservera medel för detta", framgår det vidare i brevet men hittills har inga pengar setts till.

Marie Nordén, riksdagsledamot (S), ställde på tisdagen en fråga till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd om banan med krav på nödvändig förstärkning snarast.