Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stängd järnväg fråga för regeringen

Stängningen av järnvägen mot Norge, vid Storliengränsen, måste leda till omedelbara åtgärder så trafiken kommer i gång igen.

Det kräver Regionförbundet i Jämtland i brev till regeringen och Trafikverket sedan det i veckan framkommit att risk finns för att banvallen rasar om inget görs.

Järnvägen behövs för besöksnäringen och arbetspendling mellan länderna, konstaterar Regionförbundet i brevet.

Banan är aktuell även i ett annat sammanhang där pengar är centralt.

Stortinget beslutade under hösten att Meråkerbanan ska elektrifieras. Planeringsarbetet för denna miljardsatsning pågår men det är oklart vilka pengar Sverige tänker bidra med i åtgärder från Storlien till gränsen.

"Vi har i olika sammanhang fört fram att Sverige måste reservera medel för detta", framgår det vidare i brevet men hittills har inga pengar setts till.

Marie Nordén, riksdagsledamot (S), ställde på tisdagen en fråga till infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd om banan med krav på nödvändig förstärkning snarast.