Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stämningsrikt med Octava

Med tematisk anknytning till Allhelgonahelgens minneshögtid bjöd vokalensemblen Octava på lördagen i Östersunds Stora kyrka och med repris på söndagen i Näskotts kyrka ett stämningsrikt program av musik och lyrik betitlat I himmelen.

Det var också med den kända psalmen I himmelen, som Octava under Henry Åkerlunds ledning omramade sitt program, vilket spände över århundraden av musik till de dödas minne.

Från Mozarts Lacrimosa och Bachs Kyrie Eleison över Puccini och Edward Elgar till den numera jämtländske kompositören Johan Ederfors.

Det var också den sistnämnde som tilldrog sig det största publika intresset med sitt nyskrivna verk Solen, som Octava hade nöjet att få uruppföra. Ett nästan klassiskt vackert stycke musik, som inleds sorgmodigt dämpat med att solen har gått i moln och om hur oväntat ljuset försvann, från en låga som brann, men som i både text och ton avslutas trösterikt och hoppfullt.

Som vanligt är det ett sant nöje att få lyssna till en så välrepeterad och proffsig kör som Octava under Henry Åkerlunds ledning. Här sitter allt som det ska, även i de mest intrikata passager och rösterna tillhör de allra bästa i det jämtländska körlivet.

Två av Octavas medlemmar, Lennart Berggren och Magnus Gibson, framträdde även instrumentalt i en celloduo med ett par satser ur en sonat av den holländske 1700-tals kompositören Willem de Fesch.

Musik och lyrik konstituerade som sagt detta program i allhelgonatid, där dikter som väl anslöt till minneshögtidens tema om sorg och saknad, men också hopp och förtröstan, varvades med musiken. Lars-Åke Wikström är en suveränt bra recitatör, som tar till vara de finaste nyanser i de texter han här läste av Edith Södergrahn, Bo Setterlind, Tomas Tranströmer och Astrid Lindgren.

LO Rindberg