Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stämningsfullt när liftar invigdes

Med ett rungande "ÄNTLIGEN!" inledde Skistar Åres destinationschef Niclas Sjögren Berg invigningen av liftarna Fjällgårdenexpressen och Sadelexpressen i Åre i lördags.

Äntligen följdes av ett kaxigt "Tji fick du!!, eller som hans son skulle ha sagt "Där blev du ägd!!", allt syftande på det extremt lynniga vädret som ställt till med så mycket bekymmer hittills i vinter.

Men nu var problemen som bortblåsta. Skistarpersonalen har gjort ett hästjobb och lyckats få till avstigningsramper av snö uppe vid bergstationerna. Det var ett av orosmomenten innan att det inte skulle gå få till.

– Vi har alla hjälpts åt och skottat snö som bara den däruppe, sade Angelica Bacirtzis, en av de Skistaranställda som står på Fjällgårdsplatån och serverar varm saft och kaffe till det hundratal gäster hade samlats.

Nu väntar alla på att liftbyggare Martin Leitner och handelsminister Eva Björling ska klippa bandet så att de ska få släppas upp i liften.

De flesta med skidor på fötterna.

För nu går det inte bara åka lift, det går också ta sig skidvägen ner på Björnensidan till det andra invigningsobjektet - Sadelexpressen, upp till Sadeln igen och tillbaka till Fjällgårdsplatån.

Inte de mest lysande förhållanden, men det var åtminstone åkbart, och bådade gott när vintern kommer på allvar menade de åkare LT talade med.

Niclas Sjögren Berg kan knappt hitta ord för att beskriva de nya liftarnas betydelse för destinationen. De är inte bara toppmoderna, snabba och bekväma, de kommer också att förändra skidåkarflödet i hela systemet när man så mycket lättare kan ta sig fram och tillbaka från Björnen till Åre.

För att inte tala om all ny skidåkning i nya breddade nedfarter.

– Den skidbara ytan utökas med 130 000 kvadratmeter, i runda slängar 27 fullstora fotbollsplaner, sade Sjögren Berg.

Skistars tävlings- och arenaansvarige Nalle Hansson satte perspektiv på det hela genom att påpeka att en lift från Fjällgårdsplatån till Sadeln absolut inte är någon ny idé.

En sådan fanns med i planeringen redan 2001 som en del av det dåvarande Hummel- och Sadelprojektet. Det gav Åre sina första riktigt moderna stolsliftar, VM6:an och Hummelliften, plus fler och bredare nedfarter i centrala Åre.

Sedan kom VM 2007 emellan och Sadeldelen blev satt på framtiden.

Tills nu, i december 2013.

Nu står Sadeldelen också där.

På fredag den 27 december samlas samma gäng igen. Då för att inviga Tegeliften.

Det blir en stor dag för Tegefjäll som får sin första moderna stolslift.