Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stämningsfull fotoutställning hyllar pilgrimsleden

Fotografen Marcus Elmerstad fick stipendium för att skildra vandrarnas vedermödor och lyckostunder längs Pilgrimsleden. Resultatet visas på Grädda Åre i samband med den stora återinvigningen.

Annons

Just nu pågår St Olavsledens vecka där återinvigningen av pilgrimsleden firas längs hela sträckningen, från Selånger i öst till Trondheim i väst. Det hålls konserter, körsång, kafékvällar, mässor och utställningar. På Grädda bageri och konditori i Åre kan man se Marcus Elmerstads fotoutställning.

Elmerstad, som bor i Norsesund på västkusten och ibland beskrivs som "frilansfotograf med väl använda vandrarkängor" fick år 2008 Hasselbladsstiftelsens naturfotostipendium för ett mycket speciellt projekt: han skulle skildra vandrare och deras "vedermödor och lyckostunder på de nordiska pilgrimslederna". Här fick han alltså verkligen användning av sina vandrarkängor och tillryggalade själv över 100 mil till fots, ibland själv och i bland i olika grupper. Bland annat tillbringade han några veckor i sällskap med en grupp fångar från Bergens fengsel.

Det är ett urval av de fotografier han tog under dessa vandringar som visas på Grädda september ut. Det är uttrycksfulla, stämningsfulla bilder i svartvitt som förmedlar ett helt register av känslor - en värdig hyllning till den nyinvigda leden om ni frågar mig.