Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stämningen på topp när tjejerna testade jaktlyckan

Marken är täckt av frost, det blåser lätt och Zacko gnyr ivrigt. Hundföraren Anna-Helena Sävström håller upp en snusdosa och strör lite vetemjöl i morgonluften.

– Det är perfekt vind, säger hon.

Och det visade sig bli en perfekt dag. Två älgar fälldes under Holmens älgjakt för tjejer i lördags. Carina Geibe var först ut och sköt en kalv på eftermiddagen. En kvart senare fällde Cecilia Westlund en älgko.

– Det är bästa resultatet på sex år, säger Anders Lindkvist, Holmen skog.

Anders Lindkvist har arrangerat den populära jaktdagen för tjejer i flera år. Men aldrig har jaktlyckan varit så god som den här gången.

– Vi har nog bara skjutit två älgar under alla år, berättar jägarna under lunchen.

Stämningen är på topp under lunchrasten. Tjejerna serveras mat och kaffe i storkåtan på Vildmarkscampen Vemvallen medan Anders Lindkvist går igenom morgonens aktivitet och resten av dagen.

Under förmiddagen har älg synts på flera håll och älghundarna har jobbat intensivt. Två tjejer är fortfarande kvar i skogen på ståndskall.

– Jag var så nära. Jag hade en älg på perfekt avstånd, men fick ingen bredsida. Den kom snett emot mig hela tiden, säger Carina Geibe, som suttit på pass under morgonen.

Totalt deltog tio passkyttar och fem hundförare. Flera av dem tillhör olika jaktlag i Härjedalen, men de vill fortfarande ha sin årliga dag i skogen med tjejerna.

– Det är roligt att träffas och det är en lättsam stämning, säger Carina Geibe.

– Det är alltid kul med nya jaktområden, både för mig och för Zacko, säger hundföraren Anna-Helena Sävström.

Förra året blev det aldrig någon älgjakt. Anders Lindkvist ville hitta på något nytt och försökte arrangera en harjakt i stället, men det blev vilda protester.

– Tjejerna vill ha älgjakt. Vi fick ställa in harjakten, eftersom nästan ingen anmälde sig, säger han.

På Holmens jaktmarker finns även gott om björnar. Och Anders Lindkvist berättar att björnarna är extra oroliga just den här helgen.

– Nu är det precis innan de ska gå ide och då vill de inte gå undan, säger han.

Någon björnjakt för tjejer är däremot inte aktuellt framöver.

– Det är tillräckligt med jobb att organisera älgjakten, säger han och skrattar.