Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stämningen nådde kokpunkten på en sex timmar lång jazzfest

/

Annons

För tredje året i rad satte Jazz Rhythm Fest, arrangerad av Estrad Norr, en alldeles fantastisk punkt för jazzåret i Östersund. Det blev en sex timmar lång rytmfest med några av Sveriges allra bästa jazzartister på scenen.

Med avslutande Nisse Landgrens Funk Unit nådde stämningen i Gamla Teatern kokpunkten med en dansande och jublande publik, som aldrig tycktes få nog. Nisse Landgren själv var i högform och bjöd med sitt band på ett houseparty, som faktiskt gjorde publiken vild.

Nisse Landgrens Funk Unit, som med små förändringar i sättningen, hållit samman sedan början av 90-talet, har aldrig varit bättre. Bandet har ett sånt otroligt beat och bandledaren själv är en briljant instrumentalist, som omger sig med idel toppmusiker.

Trion Sebastian Studnitsky, piano, Magnum Coltrane Price, bas, och Robert Ikiz, trummor, skapar ett grundbeat, som bara det får väggarna att bågna och när sedan Magnus Lindgren och Jonas Wall på saxar och tvärflöjt och Andy Pfeiler, gitarr, tillsammans med bandledaren jagar varandra i intensiva solon, ja då lyfter hela jazzrummet.

Jazzkvällen var välkomponerad och alldeles riktigt hade man sparat det bästa till sist med Nisse Landgrens funkjazz, utan tvekan bäst i Europa just nu. Men det fanns också mycket annat att njuta av, andäktigt lyssna till och glatt svänga med i under detta breda och mångskiftande jazzprogram.

Stockholm Jazz Orchestra är ett storband, som under sin inspirerande ledare Fredrik Norén nu har existerat i ett kvarts sekel och fortsätter att hålla sig på topp. I det här bandet ryms en stor del av landets jazzelit, konstaterar man, när bandmedlemmarna en efter en framträder i lysande solon.

Det är ett härligt tryck och en mäktig klang i detta storband med full och högklassig besättning i blåsarsektionen. Trumpetarna Magnus Broo och Peter Asplund, tenoristen Karl-Martin Almqvist och trombonisten Karin Hammar är några som vi gärna lånar ett öra till.

Vackert och klangrikt är det också när Göran Strandberg dirigerar orkestern i ett par ballader med den sydafrikanske sångaren Gavin Minter.

Vackraste musiken under kvällen bjuder annars Peter Knudsen Trio på. Pianisten Peter Knudsen, som växte upp och lade grund för sin musikerkarriär här i Östersund, har inspirerats av franska impressionisttonsättare som Maurice Ravel och Claude Debussy. I deras verk har han funnit många likheter med jazzen och nu binder han samman deras musik med sina egna improvisationer i i en oemotståndlig jazztappning.

Peter Knudsen spelar inspirerat och inlevelsefullt och får med sig basisten Svante Söderqvist och trummisen Daniel Olsson på upptäcktsrika och jazziga utflykter i det sena 1800-talets franska impressionistmusik.

Redan med det inledande stycket av Ravel trollbinder Peter Knudsen sin publik med sina fantasifulla och vackra jazzimprovisationer av en menuett. Men sedan bjuder han också på bland annat en egenkomponerad jazzvals.

Andra publikfavoriter på den lilla jazzscenen Ordenssalen blir Django Project, som med sin musik av Django Reinhardt, tar oss 70 år tillbaka i jazzhistorien. I franska Hotkvintetten svängde gitarristen Django Reinhardt loss ordentligt tillsammans med bland andra violinisten Stephane Grappelli.

Här är det Gustav Lundgren, som med alldeles synbar spelglädje lever sig in i rollen som Django Reinhardt, men delar de solistiska höjdpunkterna med Martin Widlund och får ett förträffligt kompstöd av dragspelaren Anders Larsson och Fredrik Lindborg på bas och den senare även med virtuost solo på tenorsax.

Nummer som Honeysuckle Rose och Anniversary Song sätter omedelbart publiken på gott humör.

Pianisten Jacob Karlzon bjöd med sin trio på hårdrocksinspirerad musik och filmmusik ur Flash Dance. Från fjäderlätta improvisationer till hårddunkande rytmer med understöd av den starkt drivande trummisen Rasmus Kihlberg.

Sångerskan Josefine Lindstrand avslutade en lång turné med sitt framträdande på Jazz Rhythm Fest i Östersund innan hon nu tar itu med sitt nästa skivprojekt.

Jazz i Sverige-artist som hon är experimenterar Josefine tillsammans med pianisten Jonas Östholm, trumpetaren Gunnar Halle och trummisen Fredrik Myhr med nya klanger i bland annat tonsatta dikter av den amerikanska poeten Sarah Teasdale.

De musikaliska uttrycken pendlar mellan folkvisa, filmmusik, schlager, 30-tals cabaret och Kurt Weill. Josefine Lindstrand sjunger uttrycksfullt och med stark inlevelse.

Men är det jazzmusik?

Tja, man kan väl säga, att Josefine Lindstrand tänjer gränserna för traditionell uppfattning av jazzmusik och hon gör det med stor experimentlust och musikantisk glädje.

Mer läsning

Annons