Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stäm en stat och tjäna miljarder

Det liknar lätt skruvad politisk satir i någon tv-serie. Men det här är sant:

När Tyskland ville avveckla kärnkraften efter Fukushima-katastrofen stämdes de av Vattenfall.

När Australien förstorade varningstexten på cigarettpaketen stämdes de av tobaksjätten Philip Morris.

När provinsen Quebec stoppade sin skiffergasutvinning stämdes de av ett amerikanskt gasföretag.

Och det är inga små skadestånd det handlar om. Vattenfalls krav på ersättning för utebliven vinst från Tyskland var 3,7 miljarder euro.

Alla tre exemplen rör pågående rättsprocesser där stater har stämts för att de stiftat lagar eller ändrat regler som gjort att företag förlorat investerade pengar eller förväntade vinster.

Risken är att den här sortens marknadstyranni kan bli vanlig om frihandelsavtalet mellan EU och USA blir verklighet i den utformning som nu diskuteras. Ett frihandelsavtal som innebär avskaffade tullar mellan USA och EU kan betyda mycket för handelsutbytet. Men det finns många fallgropar. Klausulen om investeringsskydd kan få absurda konsekvenser. Inte nog med att den enbart är till för att gynna företag på enskilda staters bekostnad, alla skiljedomsmål som kan bli följden av företagens stämningar ska avgöras i en särskild internationell domstol utan offentlig insyn. En fristående domstol ska alltså kunna köra över ett enskilt lands egna domstolar och utfärda skadestånd på miljardbelopp.

Ute i Europa har förslaget mötts av massiv kritik. Tyska regeringen säger nej, Socialdemokraterna i Sverige likaså. Dock inte Moderaterna, som anser att mer makt åt företagen är ett steg i rätt riktning.

En farhåga bland kritikerna är att enskilda regeringar drar sig för att införa exempelvis miljöskyddslagar av rädsla för att åka på gigantiska skadestånd. Amerikanernas förkärlek för att stämma kan göra rädslan extra befogad. Tidningen Fokus skriver om en stämning som slovakiska staten råkade ut för från ett holländskt företag för ett par år sedan. Företaget begärde 22 miljoner euro för utebliven vinst. Slovakiens ”brott” var att de hade återtagit tidigare privatiseringar inom sjukvården och förbjudit vinstuttag.

Här har vi säkert en del av förklaringen till att svenska politiker inte vågar föreslå vinstförbud inom skola, vård och omsorg. De är rädda att utlösa en våg av stämningsansökningar från Vittra, Vardaga, Attendo och andra som satsat pengar i välfärden.