Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ställde ut lodjur – döms till dryga böter

/

En restaurangägare i länet döms att betala 20 000 kronor i företagsbot för att ha haft lodjur utställda i sin lokal. De uppstoppade lodjuren och ett lodjurskinn, som tagits i beslag, förlorar han också. En annan person, som haft sitt lodjur utställt i lokalen, frias från ansvar och får tillbaka djuret.

Annons

Det framgår av en ny dom vid Östersunds tingsrätt där de två männen stod åtalade för artskyddsbrott.

Restaurangidkaren ställde för cirka fem år sedan ut privatpersonens lodjur som utsmyckning i lokalen. Något år senare köpte han själv två uppstoppade lodjur samt ett lodjursskinn. Även dessa ställdes ut i lokalen, de uppstoppade lodjuren fick prislappar och utbjöds till försäljning.

Under åren har 1000-tals personer passerat genom lokalerna. Men det var först när en polisman kom på besök som det blev en reaktion. Anmälan ledde till ett åtal om brott mot handeln med utrotningshotade djur.

Restaurangägaren hävdar att han inte visste att det krävdes tillstånd för att ha lodjuren utställda och till försäljning. Men enligt EG:s förordning om skyddet av vilda djur och växter är all handel med utrotningshotade djur förbjuden. Lodjuret ingår bland de hotade arterna. Tingsrätten anser därför att restaurangägarens brutit mot den så kallade cites-förordningen som Sverige skrivit under. Han döms därför till företagsbot med 20 000 kronor. Lodjuren och skinnen får han inte tillbaka.

Privatpersonen, som hade ett lodjur utställt i lokalen, bedöms annorlunda. Det djuret var chip-märkt. Han hade också, vid kontakt med Jordbruksverket, fått veta att det krävdes ett så kallat cites-intyg vid en försäljning. Men ingenting sades om att det krävdes ett intyg för att visa djuret. Detta krävdes först vid en överlåtelse, fick han veta. Åtalet mot honom ogillas därför.

Annons