Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ställ krav på Jämtkraft

Annons

Onsdag 18 juni meddelas domen i målet där Kammarkollegiet har ansökt om återkallelse av Jämtkrafts tillstånd för Långforsens kraftverk i Långan. Bolaget har inte producerat el vid Långforsen på fyra år, och anläggningen är i mycket dåligt skick. Samtidigt pågår en annan process där Jämtkraft ansöker om att bygga ett nytt kraftverk i Långforsen, som hyser mycket höga naturvärden och är lagligt skyddad mot vattenkraftsutbyggnad. Sportfiskare och miljövänner vill se dammen i Långforsen utriven, men Jämtkraft tjänar pengar på att bygga ett nytt kraftverk vars produktion motsvarar ett halvt vindkraftverk.

I dagarna invigdes även Jämtkrafts nybyggda kraftverk Hissmofors i Indalsälven, ett bygge som kostar en miljard kronor. Ungefär en miljard får Jämtkraft samtidigt i elcertifikat under en 15-års period till följd av en övergångsbestämmelse i lagen. Enligt de nya elcertifikatreglerna skulle bolaget ”endast” få cirka 30 miljoner kronor.

Enligt Jämtkrafts miljöpolicy ska miljöarbetet präglas av en helhetssyn för att främja en hållbar utveckling. Ägardirektiven anger att bolaget ska använda teknik som skyddar och stimulerar biologisk mångfald, och vattendirektivets krav ska tillgodoses. Det rimmar illa med tanke på hur man kämpar med hjälp av jurister för att slippa bygga faunapassager vid sina kraftverk. Nyligen deklarerade man att Jämtkraft nu ska skapa fria vandringsvägar i Billstaån, fast man för bara några år sedan vid ombyggnationen av ett kraftverk i samma å vägrade fiskväg. Projekt Billstaån kostar 12 miljoner kr varav EU står för hälften, Bra miljövalfonden för tre miljoner kronor och Jämtkraft tre miljoner kronor. Det är provocerande att länsstyrelsen ska tvingas söka EU-medel för att dessa åtgärder ska bli av när Jämtkraft tjänar storkovan på Hissmofors.

Jämtkraft backar dessutom nu då det har ställts krav på att ett Natura 2000-område måste bildas för att EU ska bevilja pengar. Jämtkraft har inte längre några egna vattenkraftanläggningar som omfattas av Bra miljöval-stämpeln då man valde att gå ur efter att kraven för märkningen skärptes.

Ska Jämtkraft ens ha en chans att leva upp till sin miljöpolicy är det dags att börja leverera. Östersunds kommun behöver också som ägare av Jämtkraft ställa krav på sitt bolag, inte minst med tanke på sina medborgare. Faunapassager vid kraftverken i ett område som är hårt åtgånget av vattenkraften skulle gynna både den biologiska mångfalden och turismen. Varannan jämtlänning är fiskeintresserad och sportfisket lockar årligen 120 000 besökare till länet.

För att uppnå någon trovärdighet i miljöarbetet vill Sportfiskarna se att Jämtkraft tar en slant från elcertifikatvinsterna och:

# står för hela notan i projekt Billstaån och medverkar till att fria vandringsvägar skapas.

# finansierar, tar initiativ till och aktivt medverkar till att faunapassager byggs och andra nödvändiga miljöåtgärder genomförs vid Jämtkrafts kraftverk.

# avstår från att driva utbyggnadsprocesser i skyddade vattendrag.

Joakim Ollén

Förbundsordförande Sportfiskarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel