Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ställ krav på Israel

Israel måste få försvara sig. Det har varit budskapet från Israels försvarsadvokater runt om i världen de senaste dagarna. Mindre sägs om palestiniernas rätt att försvara sig och deras rätt till ett anständigt liv. De är i alla lägen angriparna som Israel måste försvara sig mot.

Sant är att man skickar raketer från Gaza mot Israel. Varför gör man det? Varför har Hamas växt sig starka i Gaza?

Gazaremsan är stor som en fjärdedel av Öland. Där bor ca 1,5 miljoner invånare. Israel kontrollerar Gazas ekonomi. Israel kontrollerar gränsövergångarna. Det är näst intill omöjligt för Gazaborna att resa ut ur sitt "fängelse". Israel kontrollerar vad som förs in och ut ur Gaza. Israel kontrollerar fisket, fiske får inte ske utanför en tremilsgräns. Israel har infört bufferzoner för jordbruk nära gränsen till Israel. Gazabornas möjligheter att få tag på mat är alltså väldigt begränsade. I denna desperata situation dras många till Hamas. Man ser Israel som problemet och man vill straffa Israel. Ineffektiva raketer blir medlet. Och nu måste Israel försvara sig. För att få slut på stridigheterna ställs nu krav främst på att Hamas ska sluta avfyra raketer.

Men stopp nu! Israel är den starkare parten i denna konflikt. I alla andra konflikter ställer man de strängaste kraven på den starkare parten, men inte här. Västvärlden verkar fortfarande dras med en kollektiv skuld för judeutrotningen under andra världskriget. Men man får inte låta palestinierna sota för vad man skulle ha gjort för åttio år sedan.

Krav måste ställas på Israel. De viktigaste är:

Omedelbart eld upphör!

Tillbakadragande av trupperna!

Häv blockaden!

Sigbritt Herbert, Rättvisepartiet Socialisterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel