Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ställ krav på de rika kommunerna

Flyktingfrågan håller på att tränga sig in i valdebatten, trots att de enda som egentligen vill ha den där är Sverigedemokraterna. Det började med att Migrationsverket skrev upp sin prognos för flyktingmottagandet. Det fortsatte med att Fredrik Reinfeldt (M) vädjade till svenskarna om att öppna sina hjärtan och visa tålamod och tolerans mot en växande ström av flyktingar.

Hans syfte kan ha varit att slippa lova något inför nästa valperiod genom antyda att flyktingströmmarna kommer att sluka allt reformutrymme. Men jag upplevde det inte som att det låg cynisk beräkning bakom Reinfeldts tal. Opinionsmässigt tog han en stor risk när han så tydligt markerade mot främlingsfientliga krafter. Det förtjänar han respekt för.

Migrationsverkets senaste beräkningar av antalet asylsökande landar på 100 000. Det är mer än under Balkankriget. I höst väntas första vågen från norra Irak nå Sverige. Ingenting tyder på att flyktingarna kommer att bli färre de närmaste åren.

Vi kan inte blunda för den utmaningen. Det fattas framför allt bostäder med människovärdig standard. Det behövs också ett system som mer rättvist fördelar ansvaret mellan kommunerna. Södertälje har minst lika akut brist på bostäder som Täby, ändå tar Södertälje emot tjugo gånger fler flyktingar.

Det är ofta kommuner som styrs av Reinfeldts partikamrater som är sämst på att ta ansvar. De 20 kommuner som har lägst medelinkomst bland sina invånare tar emot fem gånger fler flyktingar än de 20 som har den mest välbeställda befolkningen.

Berg tillhör den första kategorin. Där oroar sig kommunalrådet Karin Paulsson (S) för hur kommunen ska klara att ge de nya invånarna den kommunala service de har rätt till.

Glesbygdskommuner kommer att behöva ett stort befolkningstillskott från andra länder för att klara välfärden i framtiden, men de behöver också hjälp från staten med att bygga upp ett humant flyktingmottagande.

I dag gör Migrationsverket ofta upp direkt med privata entreprenörer som ser en chans att tjäna en hacka på flyktingmottagandet. Bert Karlsson, som ville ”kasta ut varenda kosovoalban” för 20 år sedan, driver i dag ett eget asylimperium med ett 30-tal boenden. Läget är akut nu, men på längre sikt måste det vara bättre att låta ett statligt fastighetsbolag ta över ansvaret.

Viktigast av allt är att sätta in flyktingfrågan i ett större perspektiv. Europa har en befolkning på 670 miljoner. I Libanon bor 4 miljoner människor. Sedan inbördeskriget i Syrien bröt ut har 125 000 flyktingar sökt sig till Europa. Över en miljon har flytt till Libanon. Andra länder med gräns mot Syrien har tagit emot ytterligare två miljoner flyktingar. Europa måste avlasta Syriens grannländer. Sverige och Tyskland har tagit emot mer än hälften av asylansökningarna till Europa. Det är en generös hållning som vi ska vara stolta över, men det också dags att andra länder i Europa börjar ta ett större ansvar.

Vi bor i ett av världens rikaste länder. Vi har råd med en generös flyktingpolitik. Men Sverige är också segregerat. Klyftorna växer mellan rika och fattiga och mellan stad och land. Därför är det viktigt att regeringen ställer krav på stora och rika kommuner att ta ett större ansvar för flyktingmottagandet.