Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stal identiteter av flera personer

En 35-årig kvinna stal identiteter av flera personer, försökte låna pengar och beställde varor i deras namn. Nu har hon dömts till ett års fängelse.

Åtalet mot den 35-åriga kvinnan var omfattande och innehöll 35 olika åtalspunkter. Det handlar om att hon bland annat har ansökt om lån i andra människors namn, som mest på 249 000 kronor. Hon har även beställt mobiltelefoner, kontaktlinser och andra varor i andra människors namn.

När det gäller försöket att låna 249 000 kronor i en annan kvinnas namn konstaterar tingsrätten att 35-åringen hade påbörjat en förfalskning av kvinnans körkort. Därför är det styrkt, enligt rätten, 35-åringen hade uppsåt med sitt handlande.

Fem av de 35 åtalspunkterna ogillas, det handlar i samtliga fall om försök till bedrägeri. Den 35-åriga kvinnan fälls för sju brott, ofredande, egenmäktigt förfarande, bedrägeri, försök till bedrägeri, försök till grovt bedrägeri, urkundsförfalskning och narkotikabrott.

I flera av fallen har kvinnan använt sig av identiteter från personer som har namn som liknar hennes eget, hennes fars eller hennes mors namn. Hon har inte själv kunnat göra de aktuella beställningarna eftersom hon inte har varit kreditvärdig.

Tingsrätten dömer kvinnan i huvudsak för bedrägerier och försök till bedrägerier. Ett av fallen bedöms som försök till grovt bedrägeri. Inget av brotten är sådant att det i sig ger fängelse som påföljd. Tingsrätten bedömer att det samlade straffvärdet är fängelse i ett år. Hon ska också betala skadestånd på strax över 30 000 kronor till de privatpersoner och företag som anmälde henne.

Eftersom hon tidigare är dömd för liknande brottslighet och nu har begått nya brott under pågående skyddstillsyn finner inte tingsrätten någon annan möjlighet än att döma den 35-åriga kvinnan till fängelse.