Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Stafettläkarstoppet skjuts på framtiden

Totalstoppet för stafettläkarna skjuts på framtiden. Nu startar i stället en rekryteringsprocess samtidigt som beroendet av stafettläkare ska fasas ut på två år.

En färsk analys av konsekvenserna med ett stafettläkarstopp pekar på att det finns stora risker för patientsäkerheten om inga åtgärder vidtas. Den pekar även på stora arbetsmiljöproblem på vissa hälsocentraler och en ökad belastning på specialistvården.

Landstingsråden har därför gett landstingsdirektören i uppdrag att redovisa behovet av stafettläkare för att hantera det som beskrivs i analysen. Samtidigt ska en plan upprättas för en successiv avveckling av stafettläkarna.

Primärvårdschefen Olle Christmansson har fått uppdraget att redogöra för hur fast personal ska kunna rekryteras och hur beroendet av stafettläkare ska fasas ut på två år.

– Nu har vi förstått att situationen är svår och vi behöver ta andra beslut än det vi tog i april. Därför vill vi veta hur stort behovet är av stafettläkare från den 1 oktober eftersom vi ser svårigheter utifrån den analys vi har fått, säger landstingsrådet Harriet Jorderud, S, men vi ska fortfarande ha stor restriktivitet var gäller stafettläkare.

Men Christer Siwertsson tycker inte att primärvårdsförvaltningen har gjort allt som behövs för att klara verksamheten utan stafettläkare och det är han kritisk till.

– Det går inte när Brunflo är utan läkare och på Zätagränd har de det svårt, i det läget går det inte annat än att vi måste göra avsteg från stoppet, säger han. Men det är inte fritt fram att ta in stafettläkare utan det blir betydligt stramare tyglar.

Riskanalysen är baserad på de fakta om bemanningsläget under hösten som var kända den 30 augusti. Redan vid det första sammanträdet bedömdes att åtgärder omedelbart måste sättas in för att häva de negativa effekterna.

Då gjordes också avsteg från stoppet på hälsocentralerna i Brunflo och Zätagränd.