Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stabil pensionsprognos

Pensionsmyndighetens prognos ligger fast, pensionerna sänks rejält även nästa år.

Annons

Pensionsmyndighetens prognos ligger fast, pensionerna sänks rejält även nästa år. Landets pensionärer får nu sätta sitt hopp till starkare arbetsmarknad.

- Detta är bekymmersamt för alla pensionärer. Men för alla andra är det inte så farligt, säger Ole Settergren, chef för pensionsutveckling på Pensionsmyndigheten.

Eftersom systemet är självreglerande får man helt enkelt räkna med att det svänger, vilket så klart ställer till det för den som får mindre pengar än den räknat med i plånboken.

- Systemet är i alla fall mer tydligt än andra länders pensionssystem. Sverige som land är noga med att hålla ordning på sin ekonomi och det syns även i pensionssystemet.

I år sänks pensionerna med 3,0 procent och i februariprognosen meddelade den nyinstiftade Pensionsmyndigheten att prognosen är att pensionerna sänks ytterligare 3,1 procent 2011. Denna prognos ligger nu fast, meddelar Pensionsmyndigheten   när de presenterade det så kallade balanstalet.

- Balanstalet stämmer väl överens med prognosen från februari, säger Claes Sandenfors på Pensionsmyndigheten.

För andra året i rad är skulderna i pensionssystemet större än skulderna, därmed är det så kallade balanstalet lägre än 1,0 vilket bromsar pensionsutvecklingen.

Först 2012 väntas pensionerna höjas försiktigt (+1,0 procent enligt nuvarande prognos).

Flera faktorer påverkar de framtida pensionerna. Den viktigaste faktorn på kort sikt är dock hur det går på arbetsmarknaden.

- Det som på kort sikt kan förbättra balanstalet och förbättra pensionerna är sysselsättningen. Blir den bättre kan siffrorna förändras tämligen snabbt, säger Ole Settergren.

JONAS OHLIN, PRIVATA AFFÄRER

Förändring av pensionerna:

2010: -3,0%

2011: -3,1%*

2012: +1,0%*

2013: +2,3*

2014: +2,3*

*=prognosPrivata Aff?rer

Mer läsning

Annons