Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

St. Olavsloppet uren annan synvinkel

/
  • Nelly Wissing, i mitten, har läget under kontroll, liksom Axel Gunneriusson som skymtar bakom löparen med nummerlappen på ryggen.               Foto: Arne Granlöf

Annons

Det är nionde året som PRO Åredalen har ansvaret för växlingsplatsen i Bodsjöbränna.

Sedvanlig utbildning för funktionärerna har genomförts och samtliga i gruppen har fått sig en uppgift. Det är Karl Uno Wisén som är gruppledare. Han kan glädja sig åt att ha en fast styrka medarbetare som vid det här laget kan sina uppgifter. Det är sammanlagt 20 personer som sköter denna kontroll.

Arbetet börjar dagen innan med att några (mannar, som alltid) fraktar upp bord, stolar, vindskydd med mera och ställer i ordning så mycket som det går i förväg.

Dagen D, i år den 9 juli, anländer samtliga funktionärer cirka 9.00 och förbereder anstormningen av löpare som ska växla vid denna kontroll. Det gäller att ha klart vad som ska finnas innan stormen.

Avstängningar av otillåten parkering, trafikvakterna på plats, ansvariga växel för inkommande, ansvariga växel för avgående, tidtagningsgrupp, manuell och datoriserat, förvarnare och speaker.

Dessutom ett antal funktionärer som ansvarar för att ingen löpare behöver torka ut på grund av vattenbrist och att det finns bananer till hugade spekulanter.

Så är löparna i antågande och det smäller igång.

Växlingarna går för det mesta smärtfritt, men visst finns det mycket nerver med även i detta lopp. Allt blir mycket koncentrerat och innan man vet ordet av har alla lagen växlat och det är bara vi kvar.

Snabb uppstädning av kontrollplatsen, snyggt och prydligt, som om inget har hänt. I morgon kanske det går andra varelser här och mumsar på resterna av det gräs som blev lite tilltufsat i går.

Gruppledaren Karl-Uno ser ganska nöjd ut och har kanske redan planeringen för nästa års St. Olavslopp i tankarna...

Mer läsning

Annons